Cirkonijumske krunice
Cirkonijumski mostovi

Popust na Bezmetalnu keramiku!

Uštedite 15%

Uštedite 15% na cirkonijumskim krunicama i mostovima. Osigurajte sebi savršen osmeh uz najnoviju tehnologiju dentalne estetike. Posetite nas sada i iskoristite specijalnu ponudu za trajnu lepotu i zdravlje vaših zuba!
*Ova akcija traje do kraja Jula

Namirnice koje štite i namirnice koje štete zubima

Namirnice koje štite i namirnice koje štete zdavlju zuba. Uticaj hrane na naše zube, zdrava ishrana, i negativni efekti koje određeni tipovi hrane mogu imati.

Namirnice koje štite i namirnice koje štete zubima

Naši zubi predstavljaju ogledalo našeg zdravlja, tako da naše životne navike igraju veoma važnu ulogu za zdravlje naših zuba. Ključ našeg oralnog zdravlja se sastoji iz tri dela: svakodnevne nege zuba, redovne posete stomatologu, i pravilna ishrana. Tako da zdravlje zuba veoma zavisi od hrane koju unosimo u naš organizam. 

Hrana koju unosimo neće samo utiacti na naše zube, već će indirektno uticati na naš celokupni organizam. Neke od poteškoća koje mogu nastati su malformacija usta i zuba, gubitak funkcije zuba, i poremećaji gastrointestinalnog trakta. 

Namirnice koje štite zube

Kada govorimo o tipovima hrane koju unosimo, često se fokusiramo na one koje štete i na njihov uticaj na zube. Skoro svi znamo da je najveći neprijatelj zuba šećer koji može da dovede do porasta kiselosti pretvaranjem u mlečnu kiselinu i tatko dovesti do povećanja štetnih bakterija u našim ustima. 

Međutim, postoji niz namirnica koje mogu imati veoma pozitivan uticaj na zdravlje naših zuba. 

Sir, mleko i jogurt

Sir iz više razloga predstavlja jednu od najboljih namirnica za negu zuba. Pre svega, u njemu nema mnogo šećera a u isto vreme poseduje visok nivo kalcijuma. Takođe u sebi sadrži i kazein, protein koji je veoma važan za održavanje zubne gleđi. Sir takođe poseduje visok nivo fosfata koji pomaže u uspostavljanju pH vrednosti u ustima. 

Žvakanjem sira se takođe i podstiče stvaranje pljuvačke, koja pomaže prilikom samopročišćavanja zuba i usne duplje. Mleko pomaže u snižavanju nivoa kiseline u ustima dok je jogurt veoma dobar izvor kalcijuma i probiotika koji štite zube od karijesa i bolesti desni. 

Celer, šargarepa i zeleno povrće

Povrće kao što su celer, šargarepa, i kelj predstavljaju hrskavo voće koje doprinosi prirodnom prečišćavanju zuba. Ovi proizvodi potpomažu u otklanjanju bakterija iz usne duplje. Šargarepa sama po sebi sadrži veliki nivo kalcijuma, vitamina C, i karotena koji imaju pozitivan efekat na zube. 

Vitamin A je sastojak koji pomaže prilikom formiranja zubne gleđi a njega najviše ima u namirnicama kao što su bundeva, brokoli, i mladi krompir. Zeleno povrće sadrži dosta kalcijuma, folne kiseline i drugih minerala koji pomažu prilikom zaštite zuba i desni. 

Voće

Konzumiranje voća, naročito jabuka i drugog vlaknastog i tvrdog voća, neutrališemo kiselinu koja je nastala na našim zubima. Žvakanjem voća takođe stimulišemo desne i proizvodimo pljuvačku i time čistimo usnu duplju i smanjujemo broj bakterija u ustima. 

Citrusno voće kao što je limun, nar, kivi, i jagode sadrže visoku koncentraciju vitamina C. Vitamin C doprinosi stvaranju kolagenih vlakana koje pospešuju zdravlju desni kao i širenju korena zuba. Vitamin C je jednako dobar pri otklanjanju negativnog efekata koji stvaraju kafa i vino. 

Namirnice životinjskog porekla

Kalcijum je potreban našim zubima, ali njegova absorpcija je prosto nemoguća bez vitamina D. Zato je potrebno da našoj ishrani dodamo konzumiranje masne ribe, kao što je losos, dok konzumiranjem piletine, govedine, i jaja unosimo fosfor koji sprečava eroziju zuba i pojavu raznih dentalnih oboljenja. 

Namirnice koje štete zubima

Mnoge namirnice koje unosimo mogu dovesti do stvaranja karijesa na našim zubima. Karijes ne dovodi samo do propadanja zuba već može da prouzrokuje i razne bolesti desni. Karijes takođe može da utiče na a i samim tim da uništi zubnu gleđ koja služi da štiti zube od bakterija. 

Neredovno pranje zuba može ubrzati uticaj loših namirnica na naše zube. Tako da postoji određeni niz hrane koju treba da izbegavamo. 

Šećer

Zasladiti se nakon obroka takođe znači i unošenje nepotrebne i dodatne količine šećera. Šećer je ustvari sastojak koji se često nalazi u hranu za koju nismo svesni da ustvari ima velike količine šećera. Tako da time što izbegavate slatke proizvode, niste u potpunosti izbacili šećer iz vaše ishrane. 

Kada se proizvodi koji sadrže šećer zaglave u vašim zubima one doprinose proizvodnji substance po imenu eksopolisaharid. Kada ova supstanca prekrije vaše zube, čini ih podložnijim za nastanjivanje bakterija koje će narušiti integritet vaših zuba. Pored toga što šećer proizvodi dobru atmosferu za nastanjivanje loših bakterija on ih isto tako hrani i omogućava im da se razmnožavaju. 

Gumene bombone i sušeno voće

Gumene bombone kao i sušeno voće su jedni od prehrambenih proizvoda koji obiluju šećerom. Međutim, to nije jedini razlog zbog koga su ovi slatkiši štetni po naše zube. Ove grickalice omogućavaju stvaranje lepljivog filma preko naših zuba koje omogućavaju šećeru da se lakše zalepi za njih. 

Sušeno voće možda i jeste znatno bolje od unošenja velikih količina slatkiša. Ali naši zubi kao i bakterije koje nasaju ne prave veliku razliku od unešenog šećera pa samim tim i pospešuju svoj štetni uticaj na našu usnu duplju. Gumene bombone takođe sadrže više različitih vrsta kiselina koje štetno utiču na naše zube. Samim tim što su gumene čini ih težim za žvakanje pa se tako lakše lepe i duže zadržavaju na našim zubima. 

Čips

Čips je tip hrskave hrane koji može da nanese veliku štetu našim zubima. Sama tekstura čipsa je dovoljna da prouzrokuje štetu našim zubima ali i njegov sastav gde se čips sadrži visok nivo skroba koje se pretvara u šećer i predstavlja dodatnu nepogodnost za našu usnu duplju. 

Čips se takođe može veoma lako zaglaviti između naših zuba i na taj način privuče razne negativne bakterije. Takođe može da sadrži kiselinu koja može da doprinese uništavanju zubne gleđi. 

Citrusi i visoko kisele namirnice

Limun i pomorandža itekako nisu najpogodniji tipovi voća za zdravlje naših zuba. Previsoka kiselost u hrani i piću može doprineti do oštećenju zubne gleđi. Ljudi sa osetljivim zubima bi trebalo da umanje konzumiranje limunade, citrusa, paradajza, alkohola i drugih namirnica koje sadrže visok nivo kiseline. 

Unošenje proizvoda koji poseduju visok nivo kiseline može dovesti do oštećenja zubne gleđi. Time se može doprineti izloženost nervnih završetaka zuba pa samim tim i njihovim oštećenjem. Citrus je zdrav za naš organizam jer poseduje antioksidante koji su neophodni za normalan rad našeg tela. Ali zarad naših zuba, potrebno je umereno unositi količinu kiselih proizvoda.

Zakažite Pregled

U samo par koraka zakažite Vaš besplatni pregled


admin
admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *