Cirkonijumske krunice
Cirkonijumski mostovi

Popust na Bezmetalnu keramiku!

Uštedite 15%

Uštedite 15% na cirkonijumskim krunicama i mostovima. Osigurajte sebi savršen osmeh uz najnoviju tehnologiju dentalne estetike. Posetite nas sada i iskoristite specijalnu ponudu za trajnu lepotu i zdravlje vaših zuba!
*Ova akcija traje do kraja Jula

Zubni implanti kao najbolja zamena za izgubljene zube

Zubni implanti su najbolja zamena za nedostajajuće zube. Indikacije za njihovu ugradnju, prednosti zubnih implanta, proces ugradnje, i održavanje zubnih implanta.

Zubni implanti kao najbolja zamena za izgubljene zube

Implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice sa kojom srasta i ima svrhu da zameni koren nedostajajućeg ili izgubljenog zuba. Implanti predstavljaju trajno rešenje za izgubljene zube pre svega zato što su strukturno i funkcionalno povezani za kost. Zubni implanti su takođe trajniji i znatno jači od svojih prethodnika kao što su mostovi i proteze na primer. 

 

Iako se većina implanta pravi od titanijuma, u poslednje vreme su se pojavili i prvi keramički implanti. Ova vrsta implanta se pravi od cirkonije. Implanti su u potpunosti nevidljivi, pošto se ugrađuju ispod samih desni. Prosto rečeno, implant je osnova za krunicu ili most kojim ćemo nadoknaditi nedostatak jednog ili više zuba.

Indikacije za ugradnju zubnih implanta

Postoji niz indikacija koje zahtevaju ugradnju implanta. Neke od njih su:

 • Nadoknada jednog zuba – U slučaju da vam fali jedan zub, on može sa lakoćom biti zamenjen tako što će se na njegovo mesto postaviti implant sa keramičkom zubnom krunicom koja se postavlja na sam implant. 
 • Nadoknada više zuba – U slučaju gubitka više zuba, postoji mogućnost ugradnje implanta koji će služiti kao nosači zubnih mostova.
 • Nadoknada svih izgubljenih zuba – U slučaju bezubosti, postoji mogućnost ugradnje zubnih mostova koji će nadoknaditi sve zube. Takođe, druga opcija je izgradnja udobne i stabilne proteze koja će nadomestiti gubitak u potpunosti.

Posledice gubitka zuba

Gubitak jednog ili više zuba će prouzrokovati posledice prilikom procesa žvakanja. Ovo će dovesti do raznih poremećaja unutar našeg organizma ali takođe dovesti do estetskih problema. Isto tako može izazvati neprijatnosti ili otežati svakodnevnu komunikaciju. 

 

Nedostatak zuba, koji inače žvakanjem služe da čuvaju viličnu kost, može doći do laganog gubitka kosti. Kosti služi kao osnova za mišiće lica, tako da gubitkom kosti gubimo i mišićnu masu lica. Gubitkom mišićne mase ili potpore vremenom ćemo početi da poprimamo staračke karakteristike lica. To dalje vodi ka kreiranju estetskih i funkcionalnih problema.

Prednost zubnih implanta u odnosu na mostove i proteze

Implanti su znatno bolje rešenje i imaju niz karakteristika koje ih čine boljom opcijom od mostova i proteza. Oni su se pokazali kao znatno bolja opcija prilikom gubitka zuba kod pacijenata. 

 

 • Estetika – Pacijenti sa ugrađenim implantima će imati potpuno isti izgled i osećaj kao da imaju svoje prirodne zube. Implatni čvrsto srastavaju sa viličnom kosti tako da se i sam gubitak kosti kao i povlačenje desni koji često nastaju ugradnjom proteza i mostova sprečava. Čak i ako budete direktno gledali u osobu koja nosi implante nećete moći da primetite razliku. 
 • Samopouzdanje i komfor – Nakon ugradnje implanta pacijenti će moći ponovo normalno da pričaju, jedu i žvaću. Proteze često ispadaju i mogu poprilično da žuljaju. Pacijenti se često žale na neprijatan osećaj stranog tela u ustima. Implanti pružaju komfor i nude samopouzdanje kakvo ste mislili da ste izgubili. 

Čuvaju preostale zube – Zubni implanti ne narušavaju stanje preostalih zuba. Ovo je nešto što često nastaje prilikom ugradnje mostova. Što veći broj zdravih zuba će povećati dugoročnost i zdravlje vaših usta.

Procedura ugradnje implanta

Proces ugradnje implanta takođe podrazumeva i period nakon što su implanti postavljeni. Ali sama ugradnja implanta nošenim krunicama i mostovima se može podeliti na nekoliko faza. 

 1. Plan terapije – Uključuje klinički pregled implantologa ili hirurga kao i analiza RTG snimaka zuba ili vilice. 
 2. Ugradnja implanta – Podrazumeva hiruršku proceduru montiranja samih implanta. 
 3. Proces osteointegracije – Nakom same ugradnje čekaće se negde između 3 do 6 meseca kako bi se implanti sjedinili sa okolnim kostima. 
 4. Postavljanje suprastruktura na implantate – Nakon procesa osteointegracije uzimaju se otisci zuba za izradu krunica i mostova.
 5. Završna faza – Uključuje samo postavljanje mostova i krunica.

Implanti su zamena za izgubljeni zub

Implanti predstavljaju najbolju zamenu za izgubljeni zub zato što čuvaju i sve okolne zube. Međutim, imaju i prednost u tome gde suzbijaju sile koje se stvaraju prilikom žvakanja i prenose na kost vilice i na taj način spečavaju njenu resorpciju. 

Po standardima savremene stomatologije, najbolji razlog za korišćenje implanta kao zamena za izgubljeni zub leži u tome gde se implanti ponašaju, a i osećaju, veoma slično kao i naši prirodni zubi.

Održavanje zubnih implanta

Održavanje ugrađenih implanta će produžiti njihov životni vek i funkcionalnost. Ukoliko pacijent zanemari održavanje implanta, može doći do reakcije po imenu periimplantitis. U pitanju je inflamatorno stanje koje dovodi do promena u mekom i koštanom tkivu oko implanta. Redovnim održavanjem možemo lako izbeći bilo kakve nelagodnosti i promene i omogućiti da ugrađeni implanti traju dugi niz godina. 

Kako biste što bolje održavali higijenu pojedinačnog implanta trebalo bi da: 

 • Koristite soft ili ultra soft četkicu za zube. 
 • Perete zube bar dva puta dnevno. 
 • Koristite vodeni tuš. 
 • Koristite konac za zube i zubne mostove. 
 • Koristite neabrazivne zubne paste. 
 • Četkajte oko i ispod krunice na implantu. 

Neki dodatni saveti podrazumevaju posetu vašem stomatologu bar jednom godišnje zbog pregleda ali i čišćenja. Takođe, ukoliko primetite da škripite zubima noću, bilo bi bolje da se što pre javite vašem stomatologu. Ovo može biti štetno i za zdrave zube a posebno za implante.

Zubni implanti - Najčešća Pitanja

Ugradnja zubnog implanta je bezbolna intervencija i radi se lokalnom anestezijom. Tokom same intervencije možete čuti neprijatan zvuk bušenja i zavrtanja, ali sam bol ne biste trebali da osetite ukoliko se radi sa zdravim tkivom. Veoma utešna činjenica je da se ugradnja implanta podrazumeva lakšim zahvatom od vađenja zuba. Međutim ako ste anksiozni zbog ovog zahvata, preporučuje se konzumiranje sedativa pre same intervencije.

U suštini, pravilno postavljeni zubni implanti bi trebalo da traju doživotno. Međutim nepravilna higijena i neredovni odlasci kod stomatologa mogu dovesti do urušavanja kvaliteta implanta, što je i slučaj kod prirodnih zuba. Dugotrajnost implanta se ne može garantovati jer zdravlje osobe zavisi od mnogih faktora a najviše od same osobe. 

Pošto se dugotrajnost implanta ne može sa sigurnošću garantovati, ono što pacijenti sa ugrađenim implantima moraju raditi je da održavaju redovnu higijenu svojih zdravih zuba i implanta i redovno posećuju stomatologa.

Zakažite pregled

U par koraka zakažite Vaš besplatni pregled:


admin
admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *