Fiksna proteza – Tipovi proteza i kako se postavlja

Zbog čega se koristi fiksna proteza? Najbolji način za ispravljanje zuba, higijena prilikom nošenja, upotreba i kako proteza deluje na naše zube.

Fiksna proteza predstavlja najbolji i najsigurniji put do estetski lepog osmeha kao i zdravog i funkcionalnog zagrižaja. Fiksna proteza je takođe najbolji način za ispravljanje zuba u mladosti i predstavlja jednu od boljih odluka koju neko može da napravi kako bi doprineo zdravlju zuba. 

Većini osoba je u nekom trenutku tokom života potrebna proteza kako bi se pravilno poravnali zubi. Međutim, pacijenti ili osobe sa većim problemima ili sa znatnijim nepravilnostima se odluče na ovaj korak kasnije u životu ili kada nepravilnosti postanu prevelike. Fiksna proteza može znatno brže da pomogne poravnanju zuba i to pogotovo u ranijem periodu života.

Ukoliko pacijent ne održava redovnu higijenu zuba i ortodontskog aparata, može doći do trajnog oštećenja zuba ali i samih desni.
Dr Natalija Jevtić

Šta je fiksna proteza?

Fiksna proteza je ortodonstki aparat koji primenjuje ortodontske sile na zube što doprinosi pomicanju zuba i njihovom postavljanju u pravilan položaj. Iako postoji veliki broj ovakvih aparata, zavisno od namena a i same konstrukcije, obično se dele na fiksne i mobilne proteze. 

Odabir ortodontskog aparata će zavisiti od uzrasta, konkretnog slučaja, poremećaja, kao i mogućnosti ispravljanja zuba. Sam odabir ortodontskog aparata će zavisiti od procene ortodonta. 

Sama fiksna proteza se sastoji od bravice i žice. Žice ustvari povezuju same bravice koje su pomoću specijalnog lepka pričvršćene za same zube. Žica stvara ortodontsku silu putem svojih elastičnih svojstava. Ove sile će eventualno početi da utiču na zube i dovedu do njihovog pomeranja i ispravljanja. 

Primenjena sila zavisi od svojstva žice, oblika, debljine, i njenog materijala. Stari tip bravica se izrađivao od metala. Ali sve više i više viđamo keramičke i kompozitno bele bravice. Bele bravice su estetski prihvatljivije jer se prilagođavaju boji zuba. Novi tip bravica takođe nudi bolji komfor ali i brže i bolje rezultate.

Dejstvo fiksnih proteza

Zubi mogu da menjaju svoju poziciju po potrebi ali je zato potreban i određeni period prilagođavanja. Nije neuobičajeno da se bol pojavi ali je on prolaznog karaktera. Takođe, pacijent može da primeti i labavost i klaćenje zuba. Ali ne treba previše brinuti zbog toga jer sve to spada u standardni deo terapije. 

U slučaju da se bravica odlepi ili ispadne, to znači da je tretman prekinut, tako da je potrebtno da se što pre ponovo zakači. Uobičajeni pregledi se obavjalju jednom mesečno ali po potrebi pacijent može zakazati i češće preglede. 

Dužina terapije zavisi od većine faktora. Uglavnom se to odnosi na težinu anomalije koje pacijent poseduje ali i u tome koliko pacijent ustvari sarađuje sa prepisanom terapijom. Optimlani uslovi će doprineti ubrzanju rešavanja anomalije kao i većem uspehu postavljanja ortodontnog aparata.

Oralna higijena prilikom nošenja fiksne proteze

Oralna higijena predstavlja jedan od bitnijih faktora tokom nošenja fiskne proteze. Ono što se od pacijenta očekuje je svakodnevno čišćenje i pranje zuba nakon svakog obroka. Pored standardne četkice za pranje zuba, poželjno je koristiti i dodatne četkice kako bi se poboljšala čistoća zuba. Najbolje bi bilo kada bi pacijent koristio i sulkusnu kao i interdentalnu četkicu pored standardne. 

Ukoliko pacijent ne održava redovnu higijenu zuba i ortodontskog aparata, može doći do trajnog oštećenja zuba ali i samih desni. 

Ishrana tokom nošenja fiksne proteze

Sama ishrana može da predstavlja veoma bitan faktor prilikom odražvanja higijene zuba u periodu nošenja fiksne proteze. Takođe, potrebno je paziti na vrstu hrane koja se unosi kako bi se sprečila oštećenja na samom ortodontskom aparatu. 

Hranu koju bi pacijent trebalo da izbegava uključuje:

  • Tvrde bombone
  • Karamele
  • Gumene bombone
  • Koštunjavo voće 
  • Žvakaće gume
  • Orasi 
  • Lešnici
  • Bonžita 
  • Badem

Takođe, pacijent bi trebalo da izbegava zagrižaj jabuke. Jabuka sama po sebi ne predstavlja problem već njeno griženje. Tako ako pacijent lepo iseče i oljušti jabuku, neće imati većih problema. Pacijent bi trebalo da izbegava izrazito tvrdu hranu. U slučaju da mora, predlaže se da se grize i žvaće veoma oprezno. 

Predlaže se da pacijent izmeni ishranu što je više moguće i pređe na mekšu hranu ili hranu koju je lakše žvakati. Tu spadaju jogurt, supa, testenina, jaja, riba bez kostiju, kuvano povrće, pire, banane, kao i mekani hleb.

Metalna proteza za zube

Metalne ili čelične proteze su standardan izbor prilikom odabira ortodontnog aparata. One omogućavaju brze i efikasne rezultate prilikom ispravljanja zuba. Ove vrste proteza su veoma fleksibilne zato što se njihov estetski izgled može menjati. 

Proteze mogu biti veoma nepopularne kod tinejdžera, zato je bitno prilagoditi njihov izgled. U slučaju manje dece, boja bravica kao i ligaturnih gumica se može menjati tokom svake kontrole ortodontu. Na taj način dolazi do kreiranja potpunog novog izgleda proteze koji može biti veoma zanimljiv najmlađim korisnicima.

Nevidljiva fiksna proteza

Nevidljiva ili estetska fiksna proteza je odličan izbor za one kojima je jako važno kako njihovi zubi izgledaju tokom celokupne terapije. Ovo je obično slučaj sa pacijentima koji imaju kontakt sa ljudima ili klijentima tokom dana i kojima je estetski izgled osmeha i samih zuba veoma bitan. 

Postoje dve vrste estetskih proteza koje se najčešće koriste – keramička proteza i proteza od safirnog stakla. Obe proteze su jednako dobre i pružaju estetski lep prizor dok se nose na zubima. Obe vrste proteza se apsolutno stope sa bojom samih zuba pa tako postaju i nevidljive.

Terapija nakon skidanja fiskne proteze

Nakon određenog vremena pacijent će moći da skine svoje fiksne proteze. Ali nakon toga će ortodont postaviti ritejnere na zube pacijenta koje će morati da nosi određeni period. Retejneri su providne folije koje nisu toliko primetne i služe za odžavanje rezultata proteze. 

Ritejneri su fiksirani držači koji se pričvršćuju za unutrašnjost zuba. Ritejneri služe da stabilzuju idealan položaj zuba kao i da spreče da se sami zube ponovo ne iskirve nakon terapije. Ritejneri se koriste nakon uspešnog korišćenja fiksne proteze i postavljaju se bez obzira na tip proteze ili metodu ispravljanja zuba.

Zakažite pregled

U samo par koraka zakažite Vaš besplatni pregled. Naš tim će Vam se javiti u najbržem mogućem roku


admin
admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *