Kako održavati zube posle izbeljivanja?

Održavanje zuba nakon beljenja zuba. Kako održati izbeljenje zube u prvih 48 sati nakon tretmana i namirnice koje se mogu konzumirati i one koje treba izbaciti.

Izbeljivanje zube se može ostvariti putem niza različitih metoda. Danas postoje različiti načini koji nam mogu omogućiti da izbelimo zube i učinimo ih blistavim i lepim. Ali sama metoda kojom izbeljujemo zube ne može da garantuje duogtrajnost lepote naših zuba već ono što radimo nakon izbeljivanja. 

Ako želimo da rezultat izbeljivanja bude trajan i da nam zubi ostanu lepi nakon završetka procesa izbeljivanja moramo odžavati naše zube. Naše svakodnevne navike su veoma bitne prilikom održavanja lepog osmeha i što bolje budemo održavali naše zube nakon beljenje to će duže oni ostati lepi.

Metode beljenja zuba

Izbeljivanje zuba predstavlja jednu od najtraženjih stomatoloških intervencija. Cilj ovog tretmana je postizanje prelepog osmeha i bele boje zuba bez potrebe postavljanja vinira ili krunica. Ordinacijsko beljenje zuba se postiže putem LED lampe ili upotrebom lasera. 

Obe metode imaju savršene rezultate i potpuno su bezbedne za zube jer ne izazivaju nikakvo oštećenje. Rezultati beljenja su vidljivi odmah nakon završenog tretmana i više su nego impresivni. Nova nijansa zuba bi trebalo da traje 2 do 5 godine, ali će to uglavnom zavisiti od vas samih i vaših postupaka prilikom održavanja zuba. 

Stomatolozi najčešće koriste tehniku izbeljivanja lampom. Ona se vrši tretmanom od tri puta po 15 minuta, a najviše četiri puta po 15 minuta. Izbeljivanje lampom zahteva nekoliko dolazaka kod stomatologa a sve u zavisnosti od nivoa prebojenosti zuba i željenje beline. 

Tehnika kućnog beljenja zuba takođe može biti delotvorna ali je znatno sporija u odnosu na metode dostupne kod stomatologa. Ovom metodom je moguće da osoba za nekoliko dana promeni boju svojih zuba za nekoliko nijansi. Za ovakav način beljenja potrebno je izraditi posebnu foliju koja je izuzetno tanka i prijanja uz vaše zube. Ovu foliju je potrebno nositi i noću ali ona vas neće ometati prilikom sna.

Faktori koji utiču na zube nakon beljenja

Naši postupci i način na koji održavamo zube će uticati na dugotrajnost tretmana. Što smo više disciplinovaniji to će duže naši zubi ostati belji. Postoji niz faktora koji mogu dovesti do promene boje naših zuba. 

  • Pušenje: Konzumiranje cigareta stvara tamne mrlje na našim zubima koje je nemoguće otkloniti običnim i svakodnevnim pranjem zuba. Za njihovo otklanjanje je potrebno ići na tretman kod stomatologa. 
  • Tamno obojene tečnosti: Konzumiranje kafe, čajeva, i vina utiče na prirodnu boju naših zuba. To se takođe može odraziti na naše zube nakon tretmana izbeljivanja. 
  • Održavanje oralne higijene: Redovno održavanje zuba putem pranja, korišćenja zubnog konca, kao i međuzubne četkice će omogućiti zubima da ostanu ne samo beli duži vremenski period već i zdravi. 

Redovni odlasci kod stomatologa na čišćenje zuba: Za sve promene boja zuba koje je nemoguće samostalno otkloniti potrebno je otići kod stomatologa na profesionalno čišćenje. Stomatolozi obično koriste metode poliranja i peskiranja zuba ali i čišćenje ultrazvukom.

Održavanje zuba nakon beljenja u prvih 48 sati

Veoma je bitno da se pacijenti u prvih 48 sati pridržavaju takozvanoj beloj dijeti nakon izbeljivanja zuba. Ovaj tip dijete je bitan zato što će dati zubima dovoljno vremena da se prilagode na promenu koju su upravo prošli. To će takođe sprečiti prebojenost kao i pojavu mrlja. 

Zato je potrebno konzumirati samo bele i bistre namirnice u prvih 48 sati nakon izbljivanja zuba. Neke od tih namirnica su piletina, ćuretina, i bela riba. Takođe se mogu jesti sosovi od bele kreme, banane, jaja, beli pasulj, karfiol, i krompir ali ne čips. Od žitarica, pirinač je dozvoljen dok od mlečnih proizvoda možete konzumirati jogurt ili obrano mleko. 

Alkohol je takođe prihvatljiv ali samo ako su u pitanju providna pića. Tu spadaju belo vino, beli rum, i votka. Što se tiče bezalkoholnih pića može se piti gazirana ili obična voda, tonik, i limunada.

Namirnice koje treba izbegavati nakon beljenja zuba u prvih 48 sati

Kako bi rezultati izbeljivanja zuba bili što bolji, potrebno je izbaciti konzumiranje određenih namirnica u prvih 48 sati. Tu pre svega spadaju obojene namirnice koje pre svega podrazumevaju crveno meso kao i obojene ribe kao što su tuna i losos. Što se tiče voća i povrća potreno je izbaciti limun, šljive, pomorandže, jagode, maline, borovnicu, paradajz, zelenu salatu, šargarepu, braniju, cvekla, kukuruz, grašak, i brokoli. 

Takođe, zabranjeno je jesti gotovo sve žitarice kao i slatkiše. Što se tiče mlečnih prozvoda potrebno je izbaciti puter, pavlaku, punomasno mleko, i margarin. Napici koje treba izbegavati čine kafa, koka kola, čajevi, i voćni sokovi. U suštini, pa čak iako uzmete neku od zabranjenih namirnica, nećete izazvati neku preveliku štetu. Ali je bolje biti siguran i svesti ih na minimum. 

Ne bi bilo loše konzumirati kafu ili sokove putem cevčice u prvih nekoliko dana. Takođe, pored redovnog pranja zuba, potrebno je izmućkati usta tekućom vodom nekih dvadesetak sekundi. Ljudi sa osetljivim zubima bi mogli da koriste neke paste koje sadrže stroncijum i kazein. Nešto što stomatolozi takođe preporučuju je utrljavanje paste za remineralizaciju gledji, koja je naročito delotvorna nakon beljenja zuba. 

U prvih nekoliko sati nakon beljenja se može osetiti preosetlljivost zuba. Tako da je potrebno voditi računa da jela koja konzumirate nisu previše topla niti hladna. Takođe je bitno izbegavati cigarete u prvih 48 sati ako ste pušač.

Svakodnevno održavanje zuba nakon izbeljivanja

Redovno pranje zuba predstavlja najbolji način održavanja zdravlja i boje zuba ali i rezultata izbeljivanja zuba. Potrebno je prati zube najmanje dva puta dnevno ali takođe raditi to temeljno i koristeći pravilnu tehniku pranja. Isto tako je bitno koristiti pravilnu četkicu, konac za zube kao i interdentalnu četkicu. 

Kako bi se temeljno otklonile sve bakterije iz usne duplje, preporučljivo je da se jednom dnevno isperu usta sredstvom za ispiranje. Običnu pastu za zube je potrebno koristiti non stop, ali bi takođe bilo dobro jednom ili dva puta nedeljno upotrebiti i pastu za izbeljivanje zuba. Ova pasta nema apsolutnu moć izbeljivanja zuba i ne može da proizvede iste rezultate kao i napredne tehnike izbeljivanja zuba, ali je zato delotvorna prilikom sprečavanja promene boje zuba.

Zakažite Vaš pregled

Popunite formu i budite na korak od besplatnog pregleda.


admin
admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *