Ordinacijsko ili izbeljivanje zuba kod kuće?

2021-11-04T18:47:06+01:0030/09/2019|

Redovno pranje zuba je osnovni način da održite zube belim, sjajnim i zdravim. Da li je i dovoljan, pitanje je sa kojim se mnogi od nas svakodnevno susreću. Jedan od razloga za tako nešto je da i pored redovnog održavanja oralne higijene neki od zuba i dalje zadržavaju svoju žutu nijansu. Kada su vršena istraživanja, na pitanje: „Šta bi ste promenili kod svog osmeha?“, 90 procenata ispitanika je odgovorilo da su to belji zubi.

Razmišljate o izbeljivanju zuba? Hajde da prvo sagledamo činjenice zbog kojih dolazi do potrebe za neki od tretmana izbeljivanja zuba.

Zašto moji zubi menjaju boju

Vremenom zubi promene svoju boju iz više razloga:

Hrana i Piće

Kafa, čaj, crvena vina su jedni od glavnih krivaca za mrlje na zubima. Ono što im je zajedničko je intenzivni pigment hromogen koji se pričvrsti na spoljni deo zuba. Takođe, veliki neprijatelji belih zuba su gazirana pića. Preterano visok nivo šečera koji sadrže pogubno utiče na zdravlje i belinu zuba. Kako kafa utiče na celokupno zdravlje Vaših zuba saznajte na sledećem linku.

Cigarete

Naširoko je poznato koliko su cigarete štetne i pogubne za naš organizam, samim tim i po naše zube. Glavni razlozi zbog kojih belina zuba gubi svoj sjaj su katran i nikotin. Katran je sam po sebi taman, dok nikotin kao bezbojan prilikom kontakta sa kiseonikom prelazi u žućkastu boju koja se lepi za zube.

Lekovi

Potamnjivanje zuba može da bude i nuspojava korišćenja nekih lekova kao žto su oni za alergije, krvni pritisak, a i antipsihotici mogu da dovedu do gubitka beline. Kod dece koja su izložena antibioticima, kada se formiraju zubi, kasnije u životu mogu da imaju određene promene na zubima. Hemoterapija, kao i zračenje vrata mogu da imaju efekat potamnjivanja zuba.

Načini na koje se mogu izbeliti zubi

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Ixbeljivanje Zuba

Izbeljivanje zuba kod stomatologa obezbeđuje pouzdane i sigurne rezultate. Razlog za tako nešto je taj što stomatolozi koriste gelove za izbeljivanje na bazi karbamid proksida  u koncentracijama od 35% ili na bazi vodonik peroksida u koncentracijama od 30% do 38%.

Pre samog tretmana stomatolog će obaviti temeljan stomatološki pregled kako bi se osiguralo optimalno zdravlje zuba i desni.

Na početku tretmana postavlja se veštački koferdam, koji služi da zaštiti meka tkiva. Zatim se na željenu površinu zuba nanosi gel za izbeljivanje, koji se aktivira pomoću UV lampe, koja ne zagreva i ne oštećuje zube. Sam tretman traje od 15 do 30 minuta, ali u zavisnosti od potrebe proces se može ponoviti jednom ili više puta. Rezultati se mogu videti odmah, iako se pun efekat tretmana može videti kroz par dana.

Naravno na kraju će Vam stomatolog dati par saveta koju hranu i piće treba izbegavati kako bi efekat bio potpun. Ili jednostavno zapamtite početak ovog teksta.

Kućno izbeljivanje zuba

Ordinacijsko Izbeljivanje Zuba

Još jedan od efikasnih načina za izbeljivanje zuba koji se još naziva i  Dentist-supervised patient-applied tehnique ili Nightguard vital  bleaching-NGVB.

Iako u nazivu stoji ’kućno’, sam tretman prvo iziskuje odlazak kod stomatologa kako bi se uzeo otisak zuba a zatim izradile meke, vinilske folije ili TRAY u koji se utiskuje gel za izbeljivanje. Pacijent kasnije ovu foliju nosi osam sati u toku noći.

Tretman traje u zavisnosti od stepena prebojenosti zuba, od nekoliko dana do par nedelja. Može da traje i do godinu dana kod tetraziklinske prebojenosti.

Stomatolog upoznaje pacijenta sa upotrebom tray-a, pre svakog stavljanja neophodno je pranje zuba. Prvo nanošenje gela pacijent radi kod stomatologa. Nakon toga se zakazuju kontrole na sedam dana kako bi se proveravala postignuta boja. Kada se na dve uzastopne kontrole utvrdi ista belina dolazi se do zaključka da je postignuta maksimalna belina tako da se tretman prekida.

Bitno je da se pacijent postepeno navikava na nošenje tray-a. Prvi dan je to u vremenu od jednog sata, dok se svakog sledećeg dana povećava za po sat dok se ne dođe do 8 sati u toku jedne noći. Alternativa tome je da se jedne noći nosi tray sa gelom, a da se sledeće noći nosi tray sa nekim od preparata na bazi fluora.

U našoj ordinaciji možete izabrati jedan od ova dva načina za izbeljivanje zuba, a cene možete pogledati na sledećem linku.

Šta treba imati u vidu pre izbeljivanja zuba?

Jako je bitno da se pre samog tretmana izbeljivanja saniraju svi zubi, i uklone meke i čvrste naslage.

Osobe koje se ne bi smele podvrgnuti procesu izbeljivanja su trudnice kao i žene u fazi laktacije, zatim osobe alergične na perokside i glicerin. Osobe sa poremećajem gutanja i disanja ne bi smele da pristupaju tretmanu izbeljivanja. Dok kod osoba sa gingivitisom ili paradontopatijom je prvo potrebno lečenje.