Totalna proteza za zube

2022-01-21T15:12:11+01:0021/01/2022|

Totalna proteza za zube je pomagalo koje je apsolutno neophodno prilikom problema totalne bezubosti. Krezubost je stanje kada u vilici ostaje makar jedan zub, dok je totalna bezubost situacija kada pacijent gubi apsolutno sve zube u vilici. Totalnom zubnom protezom nadoknađujemo izgubljene zube i delove alveolarnog grebena, iliti dela vilične kosti u kojoj se nalaze zubi.

Međutim, kako bi se utvrdilo stanje vilice kao i pripremu tkiva na kojima će ležati proteza, potrebno je uraditi neophodne terapije kao i izvršiti detaljan klinički pregled.

Kada je potrebna totalna proteza?

Totalna proteza za zube predstavlja poslednji korak u terapiji obolelih zubi. Prilikom potpunog gubitka svih zuba jedino pravo rešenje je postavljanje totlane proteze. Gubitak svih zuba može nastati usled mnogih različitih razloga kao što su:

  • Neadekvatni endodontski tretman
  • Neadekvatno lečenje karijesa
  • Paradontalna oboljenja

Gubitak zuba je proces koji se ne događa odjednom već je to nešto što traje godinama gde je krajnja posledica totalna bezubost. Zubi koji obično najduže opstaju su prednji zubi ili zubi interkaninog sektora.

Takođe, prilikom gubitka zuba često dolazi i do resorpcije ili povlačenja alveolarnog grebena. Ovo se dešava zbog nedostatka korena, smanjenja funkcije zuba, gde i sam greben prestaje da bude hranjen od strane organizma. Zbog svega toga dolazi do njegovog smanjenja i eventualno potpunog nestanka.

Totalna bezubost može dovesti do niza problema u organizmu i može se najviše odraziti na gastrointestinalni trakt. To dolazi zbog neadekvatnog mlevenja hrane i otežanog daljeg varenja u samom digestivnom traktu.

Totalna Proteza

Totalna proteza kao rešenje za potpunu bezubost

U tradicionalnoj stomatologiji, totalne proteze predstavljaju najbolje rešenje potpune bezubosti. Ovom vrstom proteza se ne nadoknađuje samo gubitak zuba već i izgubljenog mekog i tvrdog tkiva. Ove proteze ostvaruju svoju čvrstoću tako što na intiman način naležu na sluzokožu alveolarnog grebena i koštanu podlogu.

Totalna proteza mora biti stabilna kako ne bi dovela do onemogućavanja govora kao i funkcije žvakanja. Ukoliko se pomera to znači da može dovesti do uticaja na kvalitet života kao i do nezadovoljstva kod pacijenta. Neadekvatne totalne proteze mogu da dovedu do nastanka pokretnog alveolarnog grebena, ubrzanja resorpcije koštane srži, kao i promena osećaja ukusa. Postoje i slučajevi gde usled stanja alveolarnog grebena bilo gornje ili donje vilice je apsolutno nemoguće izraditi adekvatnu protezu čak i pored svog umeća lekara. Takvi slučajevi jesu retki ali zahtevaju potpuno drugačiji protetski pristup.

Najbolji i najstabilniji pristup postavljanja totalne proteze je ugradnja implantata koji služe kao nosači za protezu. Ova vrsta proteze koristi posebne kopče ili lokatore koji omogućavaju retenciju proteze kao i potpunu stabilnost. Implantati se obično izrađuju od titanijuma i ugrađuju se u samu kost vilice gde služe kao zamena za koren zuba. Međutim, kako bi ugradnja bila uspešna potrebno je da kost zadovoljava određene uslove. To podrazumeva kvalitet kosti, tip kosti, visina i širina grebena, ali i opšte zdravstveno stanje pacijenta koje je u suštini i najbitnije.

Totalna proteza na implantatima

Prilikom izrade totalne preteze na implantatima potrebno je znati da je u donjoj vilici neophodno ugraditi minimum dva dok u gornjoj četiri implantata. Takođe, nakon postavke implantata na kojima će biti postavljeni lokatori, potrebno je sačekati minimalan period oseointegracije koji propisuje sam proizvođač implantata.

Nakon oseointegracije dolazi do otvaranja implantata. Meko tkivo koje u manjoj ili većoj meri prekriva kapicu implantata će biti uklonjeno. U sam implantat se postavlja lokator dok se kapica na koju se on kači postavlja u protezu. Proteza i implantat putem lokatora, po principu patrice i matrice, ostvaruju vezu i drže se stabilno. Nakon postavljanja, sami lokatori nisu vidljivi.

Time što stabilizuje i retinira protezu lokator pruža komfor tokom nošenja same proteze. Umanjuje rizik pomeranja i nestabilnosti i olakšava sam govor i funkciju žvakanja. Pored toga što omogućava normalan i povećan kvalitet života pruža i maksimalan estetski efekat.

Prilikom izrade gornje totalne proteze može doći do redukovanja nepčane ploče, što je itekako korisno kod pacijenata sa pojačanim refleksom za povraćanje. Na taj način će i nepce pacijenta biti oslobođeno i omogući će vraćanje osećaja hrane koji mogu biti blokirani akrilatnim nepcem na totalnim protezama.

Ova vrsta proteze se može a i mora skidati zarad čišćenja i održavanja higijene usta i same proteze. Na taj način se održavaju i implanti i lokatori na kojima se proteza nosi.

Totalna Proteza na Implantatima

Prednosti i mane totalne proteze

Postoji određeni broj prednosti ovog tipa proteze što čini život znatno lakšim nego kada se koriste druge vrste proteza. Međutim, one takođe dolaze sa određenim manama za koje pacijenti moraju da budu svesni.

Prednosti totalne proteze predstavljaju:

  • Jeftinije i pristupačnije većem broju pacijenata.
  • Povećavaju kvalitet života.
  • Poboljšavaju funkciju žvakanja i normalnog govora.

Mane koje totalne proteze poseduju:

  • Neudobne i nekomforne prilikom dugog perioda nošenja.
  • Dug period adaptacije.
  • Lošije estetske karakteristike u odnosu na metalo keramičke ili cirkonijum keramičke krune.

Koliko totalne proteze traju?

Vek trajanje totalne proteze će zavisiti od same higijene i održavanja pacijenta. Kao što biste i normalno održavali higijenu zuba i usne duplje, isto tako je potrebno održavati i higijenu proteze.

Uobičajeno je da se proteze menjaju na svakih 5 do 10 godina nošenja. Ali to će sve zavisiti od stanja proteze koje naravno zavisi od njenog samog održavanja. Pacijent će takođe morati da ide na redovne preglede i tako u konsultaciji sa stomatologom odluči oko promene proteze.

Totalna Proteza Trajanje

Održavanje totalne proteze

Protezu treba prati minimum dva puta dnevno a naročito nakon svakog obroka. Čišćenje proteze se vrši tako što se ona ukloni iz usta i onda čisti mekom četkicom i niskoabrazivnom zubnom pastom. Proteza se tako odmašćuje i čisti se kamenac sa nje. Zubne paste sa abrazivnim sredstvima mogu da oštete protezu i zato ih treba izbegavati.

Protezu ne treba nositi tokom noći kako bi se usta i tkivo odmorili. Tokom noći, protezu treba držati u čaši sa hladnom vodom. Možete dodati i malo sode bikarbone kako biste stvorili baznu sredinu koja sprečava razvoj gljivica.

Takođe redovne posete stomatologu su i više nego potrebne. Ovo je naročito bitno ako dođe do bilo kakve nestabilnosti ili pucanja proteze. Stanje u ustima se stalno menja pa samim tim je potrebno prilagoditi i samu protezu. Redovna godišnja kontrola je najmanje što pacijent može da uradi.

Kontaktirjte nas