Vodič za roditelje – Prvi put kod zubara

2019-01-20T20:26:53+01:0006/01/2019|

Roditelji imaju puno nedoumica kada su u pitanju prvi odlasci kod određenih lekara ili zubara. Nije uopšte neuobičajeno da se roditelj pita kada je pravo vreme da svoje mališane odvede kod zubara. Stomatolozi iz Jordačević ordinacije u Nišu preporučuju da bebe imaju svoj prvi stomatološki pregled što ranije kako bi se osiguralo održavanje oralne higijene kod beba i izbegao nastanak karijesa i kod mlečnih zuba. U daljem tekstu saznaćete šta da očekujete prilikom vaše prve posete zubaru sa mališanima.

Kada bi dete trebalo prvi put da poseti stomatologa?

Nicanje mlečnih zuba vrlo je važno za decu i roditelje jer predstavlja prekretnicu zbog uvođenja raznovrsnije hrane. Nakon što su neprespavane noći zbog nicanja zuba prestale i malo je popustila euforija zbog toga što je vaša beba sada korak bliže tome da bude velika, trebalo bi da razmslite o prvom odlasku kod zubara. Naime, preporučuje se da prva poseta stomatologu bude uoči dečijeg prvog rođendana, ili u roku od šest meseci nakon nicanja prvog sekutića. Iako su ove posete često samo informativnog karaktera, vrlo su važne radi uspostavljanja adekvatne oralne nege i zdravih navika kod beba.

Potraga za dečijim stomatologom

Postoji nekoliko načina da potražite dobrog dečijeg stomatologa. Mnogi bi se složili da ne postoji bolji način od preporuke. Preporuku možete potražiti kod vaše porodice i prijatelja, ali možete pitati i vašeg lekara opšte prakse ili dečijeg pedijatra. Velika je verovatnoća da ćete i kod vašeg stomatologa naići da dobrog stručnjaka za dečiju stomatologiju.

Budite unapred pripremljeni

Potrudite se da zakažete pregled u vreme kada vaše dete inače ne spava. Umor bi mogao izazvati njegovu negativnu reakciju, a ipak ne želimo da se odlazak zubaru doživi na taj način. Takođe, isplanirajte unapred da dete jede, kako ne bi ogladnelo kod zubara. I odrasli ljudi, a i deca su nervozni kada su gladni. Mogli biste da zapišete neka pitanja koja vas interesuju, kako ne biste zaboravili da se uputite u sve što vas zanima.

Iako možda nema potrebe za pripremanjem malih beba za stomatološki pregled, drugačija je situacija sa nešto starijom decom. Roditelji neretko prenose strahove na svoju decu, a strah od zubara jedan je od najprisutnijih kod ljudi. Ukoliko vaše dete oseti anksioznost povodom ove posete, pokušajte da im pokažete neke crtaće sa zubarima ili da im pročitate neku priču koja će ublažiti ovo osećanje, ali se potrudite da u startu odlazak kod zubara predstavite kao nešto što nije strašno.

Šta da očekujete prilikom prve posete zubaru?

U toku prve posete, zubar obično upućuje roditelje u to kako na adekvatan način da peru zube i vode računa o oralnoj higijeni kod svoje dece. Zubara možete pitati sve što vas zanima i nemojte se ustručavati da to i učinite. Zato je vrlo važno da osoba sa kojom razgovarate bude neko od poverenja. Pitajte ga o sisanju cucle i tome kako određene hrane i žvakanje utiču na formiranje zuba. Dečiji stomatolog bi trebalo da vam pokaže kako se peru zubi ne bi li roditelji mogli istu tehniku da koriste kada pomažu svojoj deci u održavanju oralne higijene. Dobri stomatolozi koji rade sa decom prvi pregled će pretvoriti u igru upoznavanja. Dopustiće detetu da se igra sa četkicom za zube i sa određenim instrumentima, sve u cilju odbacivanja bilo kakvih razloga za buduće ili trenutne dečije strahove.

Ostvarivanjem dobre komunikacije i poverenja sa odabranim dečijim stomatologom, roditelji će biti sigurni da će njihovo dete, sticanjem zdravih navika, ostvariti sve preduslove za besprekorno oralno zdravlje i vođenje računa o ličnoj higijeni.