Preosetljivost zuba (Hipersenzitivni dentin)

2021-11-04T14:58:31+01:0025/10/2021|

Preosetljivost zuba, ili hipersenzitivni dentin, je patološko stanje gde je eksponirani dentin vitalnog zuba preosetljiv na osmotske, mehaničke, hemijske ili termičke nadražaje. Nadražaj zuba dovodi do pomeranja dentinske tečnosti unutar samog zuba koje prenosi nadražaje na nervne završetke zubne pulpe i samim tim dovodi do bola.

Osetljivost zuba izaziva bol na hladno, toplo, pa i na pritisak. Hipersenzitivni dentin je jedna od najuobičajenijih tegoba na koje se pacijenti žale prilikom dolaska kod stomatologa.

Uzroci hipersenzitivnog dentina

Preosetljivost zuba nastaje usled mnogih faktora. Jedan od njih može biti dejstvo sile žvakanja i parafunkcija. Hipersenzitivitet takođe može nastati erozijom zuba izazvanog unosom neumerne količine kisele hrane ili pića. Takođe, povlačenje desni koje nastaje usled parodontopatije ili neprikladne tehnike pranja zuba može izazvati ogoljenje korena zuba i gubitka sloja cementa koji štiti sam koren.

Sve ovo može dovesti do izlaganja kanalića spoljnim nadražajima (topla i hladna tečnost kao i samo žvakanje). Izloženi delovi zuba izazivaju bol i samim tim dovode do neprijatnih poteškoća. U suštini, osoba koja ima ovakav problem će imati neprijatnosti kada pije hladnu vodu ili bilo koju tečnost, jede slatku hranu kao čokoladu, a pogotovo kada jede sladoled.

Ogoljenost dentina može da izazive:

 • Prejako pranje zuba.
 • Loša higijena usta i zuba.
 • Stara plomba na kojoj se javila naprslina ili otvor
 • Nelečen karijes.
 • Habanje zuba vremenom.
 • Povlačenje desni kojim se otkriva koren zuba.
 • Često konzumiranje kisele hrane ili napitaka.
 • Operacija desni usled koje koren zuba ostaje ogoljen.
 • Izbeljivanje zuba kod osoba kojima je koren zuba već ogoljen.
Hipersenzitivni Dentin

Kako se leči hipersenzitivni dentin?

Postoji nekoliko načina za izbegavanje preosetljivosti zuba. Pre svega, treba smanjiti ili u potpunosti izbaciti kiselu hranu. Takođe, ne biste trebali da koristite specijalne paste koje poseduju abrazivna svojstva. Isto tako je neprikladno koristiti tvrdu zubnu četkicu.

Postoje i posebne paste koje će pomoći pri smanjenju hipersenzitivnosti zuba. Ali najbolje bi bilo da se prilikom pranja zuba takođe i primenjuje korektna tehnika pranja. To podrazumeva da se obavezno prestane sa energičnim horizontalnim pokretima prilikom pranja. Nepravilna tehnika pranja zuba u kombinaciji sa veoma tvrdom četkicom može dovesti do povlačenja desni i ogoljavanja korenova zuba.

Stomatolozi savetuju korišćenje sledećih sredstava za suzbijanje preosetljivosti zuba:

 • Sredstva koja omogućavaju zatvaranje dentinskih kanalića.
 • Antiinflamatorna sredstva.
 • Sredstva koja utiču na depolarizaciju nervnih završetaka zubne pulpe.

Napredniji način lečenja podrazumeva korišćenje niskoenergetskih lasera. Apsorbovanjem energije lasera može doći do fotohemijske, fotomehaničke, fototermičke, i fotoelektrične reakcije u kompromitovanim ćelijama. Laseri ostvaruju biostimulativni, antiedematozni, antiinflamatorni, i analgetski efekat dok kod pacijenta dovodi do smanjenja i do potpunog gubitka tegoba.

Kada posetiti stomatologa?

U slučaju bola na toplo i hladno koji se proteže na period duži od nedelju dana, potrebno je posetiti stomatologa radi konsultacije. Nije preporučljivo da neko preuzima stvar u svoje ruke i pokuša da zaleči situaciju na bilo koji način bez pomoći stručnog lica. Bol jeste simptom prosetljivosti zuba, ali takođe nije ni preterano specifičan simtpom.

Bol zuba može da ukazuje na veliki broj problema i ljudi neretko mogu da zamene hipersenzitivitet zuba sa pojavom karijesa, zato što oba stanja bivaju praćena bolom zuba. Iz tog razloga, potrebno je potražiti stručan savet kako bi stomatolog postavio tačnu dijagnozu i uputio na pravilno lečenje.

Ovaj problem se najčešće manifestuje tako što izaziva sledeće simptome:

 • Bol na zagrižaj.
 • Bol na pritisak.
 • Bol na toplo.
 • Bol na hladno.
 • Bol na slatko.

Šta stomatolog može učiniti za vas?

Zavisno od situacije, postoji niz načina koji stomatolozi koriste za rešavanje problema koji nastaju prilikom hipersenzitiviteta dentina. Jedan od najčešćih načina je upotreba medikamenata koji se primenjuju u stomatološkoj ordinaciji. Stomatolog takođe može da prepiše i određene medikamente koji se koriste kod kuće. Najzad, tu je i primena laseroterapije.

Najuobičajeniji način rešavanje tegoba prilikom preosetljivosti zuba je aplikovanje koncentrovanog laka za smanjenje osetljivosti i zatvaranje dentinskih kanalića. U slučaju bolje opremljenih stomatoloških ordinacija pristupa se primeni niskoenergetskih lasera. Ova terapija je bezbolna, ne prebojava zube a i nema nikakvih štetnih efekata. Primena lasera traje kratko, pošto nije potreban veliki broj ponavljanja, i primenljiv je kod svih pacijenata.

Prilikom lečenja od kuće, stomatolozi prepisuju gel na bazi koncentrovanog natrijumfluorida, stroncijumhlorida ili natrijumnitrata. Ovaj vid terapije bi trebalo da blokira prenos nadražaja preko dentinskih kanalića zuba do nerva pulpe. Kako bi sprečili povlačenje desni a i doprineli njenoj regeneraciji stomatolozi preporučuju utrljavanje gelova na bazi hijaluronske kiseline. Ove gelove bi trebalo nanositi nakon pranja zuba i to prstom.

Preosetljivost Zuba

Šta pacijent sa hipersenzitivnim dentinom treba uraditi nakon posete stomatologu?

Stomatolog će pre svega prepisati određenu terpapiju ili izvesti zahvat na osnovu situacije ili stanja zuba. Pacijentima se savetuje da nakon posete stomatologu ne uzimaju hranu i piće u period od pola sata do sat. Takođe, savetuju se da na malo duži  vremenski period izbegavaju konzumiranje kiselih pića i hrane.

Pacijenti koji su koristili paste za izbeljivanje zuba ili one sa abrazivnim sredstvima bi trebalo da odmah prestanu sa njihovim korišćenjem. Razlog zbog kog ovo treba raditi je zato što ovi tipovi pasti sadrže određene sastojke, kao što je natrijum pirofosfat na primer, koji pospešuju hipersenzitivnost zuba.

Stomatolozi takođe često ukazuju na primenu pravilne tehnike pranja zuba. Potrebno je prilagoditi i takođe izbaciti upotrebu zaštitnih gelova.

Komercijalno dostupni preparati za preosetlljivosti zuba

Postoje i rešenja koja podrazumevaju korišćenje komercijalno dostupnih preparata. Ovi preparati za smanjenje preosetljivosti zuba u suštini sadrže neke od medikamenata koji štite eksponirani dentin i blokira dentinske kanaliće.

Međutim, da bi lečenje ovim putem bilo uspešno potrebno je koristiti ove preparate na duži vremenski period. U nekim slučajevima čak i više od mesec dana. Jedino tako će ovi preparati dati željeno dejstvo a u nekim situacijama će tek nakon mesec dana početi da deluju.

Iako laki za upotrebu, ovi preparati ne predstavljaju dugoročno a niti brzo rešenje za suzbijanje tegoba koje mogu nastati hipersenzitivitetom zuba.

Kontaktirajte nas