Vodič za roditelje – Pranje zuba kod male dece

2019-01-20T20:24:34+01:0013/01/2019|

Veoma je važno razviti ideju o zdravim navikama i pravilnom održavanju oralne higijene kod dece. U početku se time bave roditelji, a kasnije i decu uče da nastave u tom smeru. Navike koje se oforme u ranom detinjstvu pratiće vašu decu kroz čitav život.

Kako održavati oralnu higijenu kod beba?

Dečiji stomatolozi preporučuju čišćenje desni kod beba nakon svakog hranjenja. Ovo u velikoj meri pomaže sprečavanju razmnožavanja bakterija i pomaže dobrom očuvanju oralne higijene pre nego što će se pojaviti prvi zubi. Radije nego da čistite bebine desni četkicom za zube, probajte da natopite gazu ili da kupite specijalnu vrstu četkice za zube u vidu naprstka koja je napravljena od gume ili silikona, te je dovoljno nežna i bebama uglavnom nije neprijatna, što sam proces pranja zuba čini dosta lakšim.

Kada bi trebalo početi sa pranjem zuba?

Sa pranjem zuba bi trebalo početi čim prvi sekutići niknu. Korišćenjem čiste, natopljene gaze ili pomenute četkice trebalo bi nežno čistiti prvi zubić i prednji deo jezika, nakon svakog obroka i pred spavanje. Četkice natopljene vodom ili specijalnim pastama sa zube koje sadrže određenu dozu fluora, takođe mogu biti korišćene, ali bi trebalo voditi računa da one budu mekane i da ne sadrže više od tri reda vlakana. Vaš stomatolog vam može pomoći pri odabiru ovakvih četkica.

Da li se bebama zubi peru pastom?

Ranije se smatralo da bi posebna pasta za zube trebalo da se koristi tek od druge godine, međutim, skorija istraživanja su pokazala da bi sa upotrebom takvih pasti trebalo početi čim bebi nikne prvi zub. Imajte na umu da bi količine trebalo da budu male, te nemojte nanositi više paste na četkicu za zube od veličine jednog zrna graška. Takođe, ne brinite ukoliko vaša beba proguta malo paste jer je izvesno da će se to desiti. Stručnjaci su i napravili te paste imajući u vidu ovu opciju.

Kako učiti dete da samo pere zube?

Imajući na umu da vas vaši mališani često oponašaju, kao i to da žele sami da probaju da rade određene stvari, vrlo je verovatno da će do njihove inicijative doći prirodnim putem. U tom slučaju, dete bi trebalo pustiti da se igra. Od samog početka, važno je napraviti balans između toga da dete shvati važnost pranja zuba i toga da se to ne predstavi kao dosadna obaveza, već kao neka vrsta igre. Nakon što dete završi sa isprobavanjem četkice, trebalo bi dovršiti čišćenje korišćenjem naprstka ili gaze. Deci će često biti zabavan i sam izgled četkice, gde nećete naići na problem. Danas postoji raznih četkica sa svim likovima iz crtaća koje vaše dete voli, i te četkice su različitih boja i oblika, što će takođe sam proces učiti lakšim i zabavnijim.

Šta raditi ukoliko vaše dete ne voli da pere zube?

Nažalost, nije svaka beba fan pranja zuba, naročito u periodu kada su im desni osetljive zbog njihovog nicanja. Trudite se da izbegnete formiranje straha od ovakvih stvari kod dece. Evo nekoliko saveta kako možete da prebrodite ovaj problem:

 • Budite nežni:
 • Bebine desni su osetljive (čak i kada im ne niču zubi), tako da, ukoliko se zaista suprotstavlja pranju zuba, pokušajte sa natopljenom nežnom tkaninom i blagim dodirom.

 • Skrenite im pažnju:
 • Za neke bebe, malo distrakcije bi moglo da odradi posao. Pevajte vašoj bebi njenu omiljenu pesmu dok joj čistite zube. Mogli biste da imate osmeh kao povratnu reakciju.

 • Pokažite im kako se peru zubi:
 • Beba će često oponašati roditelje. Ovo se može shvatiti i kao igra.

 • Pustite je da se igra:
 • Vaša beba će se verovatno zainteresovati za četkicu. Podstaknite njeno interesovanje time što ćete je pustiti da se sama igra za četkicom i da istražuje njenim tempom. Vrlo je moguće da će i sama odlučiti da stavi četkicu u usta.

Kako naučiti dete da samostalno pere zube?

Kada dete već postane svesno, često će i samo želeti da radi stvari koje ga čine odraslim. To bi trebalo podstaći, ali ipak nemojte puštati dete bez nadzora u početku, jer je vrlo moguće da neće ispoštovati ceo proces. Važno je kod dece, od samog početka, razviti zdrave navike i podići svest o održavanju oralne i lične higijene. Evo nekoliko stvari koje možete uraditi da pomogne deci u tome:

 • Učinite pranje zuba zabavnim:
 • Napravite od ovoga događaj! Pustite omiljenu pesmu vašeg deteta i igrajte. Osmislite priču koju ćete odglumiti vašem detetu dok pere zube. Uvek ovo vreme učinite zabavnim.

 • Držite se rutine:
 • Iako ćete biti u iskušenju da pustite dete da preskoči pranje zuba u trenucima kada ste imali naporne dane, ali potrudite se da to ne radite. Time što ćete se držati rutine, učinićete da ovaj proces bude nešto sasvim prirodno i lako za odraditi.

 • Osmislite nagradu za uspešno pranje zuba:
 • Šta vaše dete voli da radi? Šta ga motiviše? Ukoliko je to neki album za sličice koje vaše dete želi da ispuni, dajte mu sličicu svaki put kada uspešno opere zube. Ukoliko vaše dete voli priče, dajte mu da izabere priču za laku noć. Ponekad će biti dovoljno samo da mu kažete da ste na njega ponosni i da mu date do znanja da je dobro odradilo posao.