Pigmentacija zuba – Uzroci i rešenja

2019-05-23T08:28:18+01:0023/05/2019|

Zdravi zubi imaju belu, mlečnu boju sa manjim odstupanjima – u pitanju su blede nijanse plave, sive ili žućkaste.

Činjenica da svakodnevno zube i celu usnu šupljinu izlažemo različitim agensima koje unosimo putem hrane i pića, kao i nedovoljna briga o zubima i loša higijena cele usne šupljine dovodi do stvaranja mekanih naslaga na zubima pozatih pod nazivom zubni plak.

Ukoliko se te mekane naslage ne čiste redovno one stvaraju zubni kamenac, a na zubima se javlja pigmentacija, odnosno obojenost zuba.

Šta je pigmentacija zuba?

Pigmentacije su tamnosmedje ili crne mrlje na površini zuba. Predstavljaju estetski nedostatak, ali i, svojim prisustvom i posredstvom bakterija koje u njima žive, ugrožavaju zdravlje desni, doprinose razvoju paradontopatije i dovode do nastanka karijesa.

Pigmentacije se mogu javiti u više vidova – mrlje mogu da variraju od belih tačkica preko žutih do tamnosmedjih nijansi.

Da bi se dijagnozirala pigmentacija nisu potrebni posebni testovi – potrebno je da stomatolog obavi pregled Vaših zuba, a vrlo lako je i sami možete uočiti.

Uzroci pigmentacije

Uzroci promene boje zuba su brojni i mogu se podeliti na spoljašnje i unutrašnje.

Spoljašnji uzroci promene boje zuba su najčešće životne navike poput pušenja, konzumiranja kafe i tamnih napitaka poput vina, obojenih sokova, ali i obojene hrane poput cvekle, borovnice i aronije.
Unutrašnji uzroci pigmentacije zuba su kompleksniji – mogu biti posledica odlaganja pigmenata u samu strukturu zuba, npr. oboljenja od pojedinih antibiotika, posledica genetike, starenja ili usled odumiranja živca unutar zuba.

Postoji još faktora koji dovode do pigmentacije zuba, poput:

 • Nepravilnog pranja zuba
 • Načina ishrane
 • Pušenja – nikotin koji je prisutan u duvanu prodire u unutrašnjost zuba, i boji gleđ zuba u žutu i braon boju
 • Upale desni
 • Frakture zuba i vilice
 • Nedostatka vitamina C i D
 • Niskih nivoa kalcijuma u organizmu
 • Velikog nivoa fluora u vodi

Dijagnoza – lečenje

Šta Vi možete da uradite?

Ispravna i redovna higijena zuba i usta najbolji je način da se spreči pigmentacija zuba.

Preporučuje se da:

 • Perete zube najmanje dva puta dnevno
 • Čistite zube nakon svakog obroka, a stomatolozi preporučuju da zube isperete vodom nakon kafe, vina ili bilo koje druge hrane koja može da “uprlja” Vaše zube
 • Izbegavate pušenje, kao i korišćenje bilo kojih proizvoda sa duvanom.

Naravno, preporučuje se izbegavanje namirnica sa velikom količinom šećera, kafe i drugih obojenih napitaka.

Ono što morate da zapamtite da je, čak i kod odlične higijene zuba, potrebno ići na redovne kontrole kod stomatologa svakih pola godine da bi se delovalo preventivno, uklonio kamenac kao i pigmentacije profesionalnim čišćenjem zuba. Profesionalno čišćenje zuba u stomatološkoj ordinaciji podrazumeva odstranjivanje svih naslaga (mekih i čvrstih) dentalnog plaka kao i tamno-smeđih ili crnih pigmentacija.

Poliranje zuba

Poliranje zuba predstavlja proceduru profesionalnog uklanjanja mekih naslaga i svih pigmentacija sa površine zuba. Pigmentacija se uklanja mehaničkim sredstvima, a meke naslage posebnom pastom za zube i odgovarajućom četkicom. Sredstva koja se koriste pri ovom procesu su razne vrste malih rotirajućih četkica i gumica, uređaja za skidanje kamenca kojim prelazimo preko povšina zuba i tako ih čistimo.

Poliranje zuba i skidanje kamenca su veoma bitni kao preventiva zdravlja zuba – ova mera sprečava nastanak parodontopatije ( koja za krajnji ishod ima ispadanje zuba ) Preporučuje se skidanje kamenca u intervalima od šest meseci.

Tretmani izbeljivanja zuba

Neke od diskoloracija mogu biti uklonjene profesionalnim čišćenjem – u pitanju su npr. mrlje nastale kafom. Ponekad zubi mogu biti izbeljeni uz pomoć gela, a ponekad u slučaju ozbiljne pigmentacije stomatolog stavlja navlake ili krunice na zub.

Izbeljivanje se vrši pomoću gela u stomatološkoj ordinaciji, a nakon procesa moguće je osetiti osetljivost na pojedinim zubima ( koja će proći najkasnije tokom sledećeg dana ) Ono što je važno napomenuti jeste da profesionalno izbeljivanje ne oštećuje zubno tkivo i nakon njega se možete vratiti uobičajnim navikama u ishrani. Preporučuje se da se 24 do 48 sati nakon izbeljivanja izbegava ili makar smanjeno konzumira obojena hrana i pića.

Važno je napomenuti da izbeljivanje kod stomatologa nije dugoročno rešenje, njime će se ukloniti mrlje sa Vaših zuba, ali se neće sprečiti da one opet nastanu. Rezultati izbeljivanja traju zavisno od navika, u proseku godinu dana do dve godine – a kako bi rezultati bili što dugotrajniji bitno je održavati higijenu kao i redovno ići na kontrole kod svog stomatologa.

Pre ovakvih tretmana potrebno je napraviti pripremu koja uključuje:

 • detaljan pregled zuba
 • čišćenje kamenca (ukoliko je potrebno)
 • poliranje zuba
 • zaštitu sluznice usne šupljine i zubnog mesa.

A šta posle?

Nakon ordinacijskog izbeljivanja neophodno je, nakon nekoliko dana, doći na kontrolu da bi stomatolog proverio da li su desni oštećene, ukoliko su došle u kontakt sa preparatom za izbeljivanje.

Zaključak

Pigmentacije zuba se mogu ukloniti profesionalnim putem kod stomatologa različitim aparatima za skidanje kamenca, za poliranje kao i raznim vrstama rotirajućih četkica i pasta. Iako stomatolozi ovakve procedure obavljaju detaljno i temeljno, one nisu trajno rešenje. Pored redovnih kontrola na svakih šest meseci, redovna higijena i briga o zubima je neophodna kako bi se sprečilo stvaranje novih mrlja na Vašim zubima.