Paradontopatija – Uzroci, kako nastaje i lečenje

2022-01-21T14:39:08+01:0021/01/2022|

Snimanje zuba je bezbolan zahvat koji stomatolozima omogućava da deteljnije vide stanje vaših zuba. Kako bi naši zubi bili zdravi moramo im posvetiti dovoljno pažnje i obvaljati redovne provere. Pored toga što redovno idemo kod svog stomatologa na kontrolu ili na neki vid sanacije, jedan od načina da proveravamo naše zube a i na taj način da ih štitimo je putem snimanja zuba.

Snimanje zuba je tehnika koja postaje sve važnija za stomatologe. Zahvaljujući razvoju tehnologije, stomatolozi su sada u mogućnosti da detaljno prouče problem koji pacijent ima ili da pravovremeno primete a i na taj način reaguju usled određenih stanja ili zubnih bolesti.

Stomatološke ordinacije pružaju razne tehnike snimanja zuba, koje obično podrazumevaju ortopansko, 2D snimanje zuba kao i 3D snimanje zuba.

Zbog čega se snimaju zubi?

Najprostije rečeno, snimanje zuba je u nekim situacijama neophodno kako bi stomatolozi postavili pravu dijagnozu. U suštini, snimanje zuba i potreba za tim se ne razlikuju mnogo od snimanja bilo kog drugog dela tela. Snimanje zuba takođe umanjuje mogućnost postavljanja pogrešne dijagnoze i pospešuje tačan pristup lečenju kao i pravovremenoj intervenciji.

Snimanje Zuba

Kako se snimaju zubi?

Prilikom snimanja zuba, pacijent može doći u društvu pratioca. Ali će pratioc morati da pričeka ispred ili u čekaonici ordinacije dok se snimanje ne završi. Pre samog snimanja, od pacijenta se zahteva da uklone bilo koje metalne predmete, kao što je obično nakit u predelu glave i vrata. Nakon pripreme, rendgen tehničar će vas sprovesti u prostoriju za snimanje i udobno smestiti kako bi se snimak propisno uradio.

Ukoliko se radi o malom snimku, rendgen tehničar će postaviti film u najboljem položaju i zamoliti vas da pridržite film prstom. Veoma je bitno da se film ne pomeri tokom snimanja kako snimak ne bi ispao mutan. Ukoliko se vrši 3D snimanje, rendgen tehničar će vas postaviti da stojite ili sedite na sredini uspravno. Kada se ustanovi najbolji položaj moraćete da ostanete u njemu mirno tokom snimanja kako bi sam snimak ispao što bolji.

Snimanje će trajati veoma kratko, nekih par minuta, zavisno od situacije. Nakon završetka, rendgen tehničar će preuzeti snimak i skloniti kecelju dok će vas stomatolog obavestiti o vašim rezultatima.

Koliko traje procedura snimanja?

Samo snimanje i izrada snimka je veoma brza. Zahvaljujući modernoj tehnologiji koju danas posedujemo, izrada snimka može biti gotova za nekoliko minuta. Tehnologija kompjuterski digitalnog snimanja je znatno umanjila vreme koje je potrebno za izradu snimka i razvijanje filma.

U suštini, cela procedura snimanja i izrade snimka može da traje jedno 10 do 15 minuta ukupno.

Ortopan Snimak

Šta je ortopan snimak?

Digitalni ortopan snimak je snimak koji pokazuje gornju i donju vilicu sa oba vilična zgloba kao i svim zubima u 2D prostoru. Na ovom tipu snimka se pored zuba koje možemo videti golim okom takođe možemo i uočiti zube koji nisu iznikli. Ovaj tip snimka stomatolozima omogućava uvid u sam položaj zuba, njihov koren, osvrt na umnjake, ako i generalni smer i samo zdravlje zuba.

Pacijetne ne treba da brine sigurnost tokom snimanja. Snimanje zuba ne samo da nije bolno već nije ni štetna procedura. Ovaj tip snimanja zuba je svetski priznata dijagnostička metoda koja čak i u svom začetku nije pokazivala neke neželjene efekte. Danas tehničari koriste moderne aparate gde je zračenje smanjeno na minimum što samu bezbednost povećava na maksimum.

Koja je razlika između 2D i 3D snimanja zuba?

Razlika između 2D i 3D snimka je više nego očigledna. Iako veoma delotvoran, 2D snimak je znatno prostiji snimak u odnosu na napredno 3D snimanje. Stomatolog će moći da vidi sve zube, donju i gornju vilicu, vilični zglob, ali imati uvid i u zube koji još nisu iznikli i nalaze se ispod desni.

Kada je reč o 3D snimanju, ono se najčešće koristi u nekim komplikovanijim ili zahtevnijim situacijama. To je obično slučaj kada je potrebno sagledati strukturu vilice iz više uglova i u trodimenzionalnom prostoru. Koristeći 3D snimak, stomatolog će moći da vidi ugao pod kojim zubi rastu i moći da ima kompletan uvid stanja zuba kao i celokupne usne duplje kod pacijenta. Iako je sasvim dovoljno konsultovati rezultate 2D snimka, za kompleksnije probleme i neke napredne situacije će 3D snimak biti mnogo zahvalniji.

Ortopan Snimak

Kako se pripremiti za snimanje zuba?

Pre samog snimanja je potrebno uraditi neke osnovne pripreme. Najbitnija stvar koju morate obavestiti vašeg stomatologa je o tome da li ste ili ako sumnjate da ste u drugom stanju. U tom slučaju, bilo koje rutinsko snimanje zuba će morati da se odloži nakon porođaja radi sigurnosti bebe. Međutim, ako je snimanje apsolutno neophodno, rendgen tehničar će postaviti olovnu kecelju kako bi zaštitili vašu bebu.

Potrebno je ukloniti bilo koju vrstu nakita tokom snimanja. Pacijent će morati da, ukoliko nosi, ukloni minđuše, pirsinge, ogrlice, proteze, šnale i bilo koje aksesoare. Prisustvo metala može da izazove lošije snimke, pa tako može i da kompromituje iznošenje tačnih rezultata.

Što se tiče pripreme organizma ili nekog posebnog tipa dijete, apsolutno je nepotrebno. Potrebno je samo da se opustite i ostanete potpuno smireni dok se samo snimanje ne završi.

Snimanje zuba kod dece

Zabrinutost roditelja je i više nego opravdana kada se dovodi u pitanje snimanje zuba kod dece. Kako bi se reditelji opustili, a na taj način i sama deca, potrebno je uputiti roditelje u celokupni proces snimanja i objasniti im celu proceduru.

Decu pre svega od samo starta treba učiti o važnosti zubne higijene. Međutim, nekada i sam klasičan klinički pregled neće biti dovoljan da se otrkiju određeni zubni problemi. Kako bi se proverio položaj ili dužina korena, pribegava se snimanju zuba. Stomatolog će na taj način moći da sagleda celokupnu sliku i iznese tačnu dijagnozu za pravovremeno lečenje.

Kontaktirjte nas