Oralno zdravlje u toku trudnoće

2019-05-29T21:23:34+01:0017/02/2019|

U toku trudnoće vaše telo doživljava velike promene koje se odražavaju i na vaše oralno zdravlje. Normalno je da ovakve promene sa sobom nose veću odgovornost i mnogo nedoumica i pitanja. Preokupirani svime što vas čeka, ne treba da zanemarite vaše oralno zdravlje, koje ipak čini veliki deo opšteg zdravstvenog stanja. S tim u vezi, vrlo je važno znati šta da očekujete.

Kako biste maksimalno smanjili rizike koje trudnoća donosi, uputite se u to šta vaš čeka i saznajte kako da predupredite moguće poteškoće koje se mogu javiti u toku trudnoće.

Pre trudnoće

Zakažite pregled kod zubara pre nego što ostanete trudni. Ukoliko tek planirate da ostanete u drugom stanju, prilikom svih drugih lekarskih pregleda, odvojite i vreme za stomatološki pregled na kojem će zubar očistiti vaše zube i detaljno pregledati vaše desni. Na ovaj način, bilo koji problem koji se tiče oralnog zdravlja može biti rešen pre vaše trudnoće.

U toku trudnoće

Postoji mnogo pitanja koja se javljaju kada je reč o posećivanju stomatologa u toku trudnoće. Evo odgovora na najčešća pitanja:

Da li je bezbedno ići kod zubara u toku trudnoće?

Ne samo da je bezbedno otići na stomatološki pregled u toku trudnoće, već je reč o zdravstvenom pregledu koji ne bi trebalo da propustite. Vaš zubar će znati kako da adekvatno vodi računa o vašem oralnom zdravlju u toku trudnoće. Na vama je da izaberete zubara u koga imate poverenja i da mu postavite sva pitanja koja vas interesuju. To je period velikih promena i imajte na umu da nijedno pitanje nije suvišno.

Kada bi trebalo reći zubaru da ste trudni?

Zubar bi trebalo da bude obavešten o vašoj trudnoći čak i ako niste sigurni da li ste trudni. Prilikom zakazivanja vašeg pregleda, napomenite da ste u drugom stanju i objasnite u kojoj ste nedelji trudnoće. Takođe, recite vašem zubaru i koje lekove ili hormone uzimate, i uputite ga u bilo kakve posebne savete koje vam je dao vaš lekar opšte prakse. Ukoliko je vaša trudnoća rizična, vrlo je moguće da će zubar odložiti neke procedure, ili ih uraditi na drugačiji način.

Kako trudnoća utiče na oralno zdravlje?

Neke žene mogu proći kroz trudnoću bez ikakvih stomatoloških problema, dok se kod drugih mogu javiti određene poteškoće, ili se pogoršati neka ranija stanja.

Upala desni u trudnoći može se javiti kao posledica hormonalnih promena koje doživljavate u ovom periodu. U pitanju je upala od koje vaši desni postanu osetljivi i naduveni. Može se desiti da dođe i do krvarenja desni prilikom pranja ili čišćenja zuba. Ukoliko se ne leči, ova upala, poznatija kao gingivitis, može dovesti do težih bolesti desni. Kako biste to sprečili, vaš zubar će odrediti adekvatni tretman.

Povećan rizik od propadanja zuba je još jedna stvar koja se javlja u trudnoći. Kod trudnih žena se lakše može razviti karijes iz nekoliko razloga. Ukoliko jedete više ugljenih hidrata nego inače, ili npr. ukoliko imate jutarnje mučnine koje vaše zube izlažu kiselinama koje mogu uništiti gleđ.

Granulom se takođe može javiti u trudnoći. Izgleda kao crveni čvorić i smešten je u gornjem delu desni mada se mogu naći i u drugim delovima usne duplje. Lako mogu da prokrvare, stvore otvorenu ranu koja nakon određenog vremena postaje krasta. Uzrok granuloma je nepoznat, ali se smatra da je posledica loše oralne higijene. Granulomi obično nestaju posle porođaja, ali ukoliko stvaraju poteškoće pri žvakanju, mogu se ukloniti i u toku trudnoće.

Suva usta kod trudnica dovode do većeg rizika za pojavom infekcija. Kako biste ovo sprečili, unosite dosta tečnosti kako biste bili dovoljno hidrirani. Možete i konzumirati žvake bez šećera kako biste podstakli stvaranje pljuvačke u ustima.

Lokalna anestezija u toku trudnoće

Ukoliko ste se plašili da anestezija nije bezbedna u toku trudnoće, čeka vas dobra vest. Lokalna anestezija je bezbedna i za vas i za vašu bebu.

Snimanje zuba u toku trudnoće

Iako je radijacija ovom prilikom minimalna, vaš lekar će vas pokriti tzv. zaštitnom keceljom kako bi se maksimalno smanjilo zračenje prema stomaku. Odgovor na ovo pitanje je da – snimanje zuba u toku trudnoće je bezbedno i dozvoljeno.

Saveti za trudnice

Izbegavajte pranje zuba nakon jutarnje mučnine

Jutarnja mučnina je uobičajena stvar koja se javlja u toku trudnoće. Iako znamo da biste najviše želeli da operete zube odmah nakon što vam pripadne muka, pokušajte da to ne uradite. Ukoliko operete zube ubrzo nakon ovoga, može se desiti da kiseline oštete vašu zubnu gleđ. Najbolje bi bilo da sačekate sat vremena pre nego da operete zube. Ukoliko ne možete da čekate, pokušajte da isperete zube vodom.

Uvedite konac za zube u vašu dnevnu rutinu:

Skoro 40% žena ima upalu desni u toku trudnoće. Redovno čišćenje zuba koncem je nešto što bi svakako trebalo da bude vaša dnevna rutina, ali još je važnije kada ste u drugom stanju. Korišćenjem konca za zube jednom dnevno uklonićete bakterije i ostatke hrane koji se nalaze između vaših zuba, a koji mogu da izazovu plak, pa samim tim i iziritirane desni.

Povećajte dnevni unos kalcijuma

Kao što vodite računa i o drugim vitaminima i dodacima ishrani, tako bi trebalo voditi računa i u unosu važnih materija putem hrane. Ovo će uticati na vaše zube i kosti, ali i na razvoj zuba vaših beba. Pored toga, adekvatan unos kalcijuma smanjuje rizik od nastanka osteoporoze i održava vaše zube zdravim.

Ne propuštajte redovne stomatološke preglede

Redovna nega zuba ključna je u sprečavanju bilo kakvih mogućih problema. Zakažite već danas pregled kod vašeg stomatologa jer je prevencija ključ uspeha.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]