Šta su no-prep viniri i kome se preporučuju?

2019-05-30T21:08:17+01:0017/03/2019|

Kao efikasno rešenje za iskrzane zube ili zube nepravilnog položaja, boje ili oblika često se preporučuju fasete ili viniri. Viniri su minimalno invazivna tehnika konzervacije i restauracije zuba prilikom koje ne dolazi do znatnog brušenja zuba kao što je to slučaj sa krunicama. Veoma su tanki i prestavljaju najneprimetniju metodu reparacije zuba.

Fasete ili viniri se najčešće postavljaju u prednjoj regiji i gotovo uvek na više zuba istovremeno. Pacijenti čiji su zubi i dalje zdravi ali su izgubili belinu ili pravilan oblik posle postavljanja vinira dobijaju sasvim nov i lep osmeh. Zbog toga je ovo rešenje veoma popularno kod svih pacijenata koji nemaju većih problema sa kvarovima na zubima ili gengivalnim problemima.

Nedavno su se pojavili novi, no-prep viniri koje gotovo sve savremene stomatološke ordinacije preporučuju svojim pacijentima. Budući da je ovo rešenje još brže i potpuno neinvazivno, popularnost ove metode restauracije zuba postala je sve popularnija širom sveta. Danas vam predstavljamo šta su no-prep viniri i kome se preporučuju.

Šta su no-prep viniri?

No-prep označava skraćenicu od “no preparation”, ili u prevodu “bez pripreme”. No-prep viniri se postavljaju na zube bez ikakvog brušenja zuba na koje se ugrađuju. Međutim, to ne znači da su pripreme za ovu metodu konzervacije funkcionalnosti i estetike zuba potpuno isključene. Viniri se lepe na zube tek nakon što se oni potpuno detaljno očiste i pripreme adekvatnim preparatima. S druge strane, sve se obavlja bez bilo kakvog invazivnog zahvata ili nelagodnosti.

Predstavljaju se kao najugodnije rešenje za restauraciju zuba u kojoj pacijenti ne osećaju apsolutno nikakvu bol ili neprijatnost. Osim toga što je sama procedura ugradnje vinira veoma lagodna za pacijente, no-prep viniri su odlično rešenje zbog toga što su vrlo dugotrajni. Naime, nakon što su čvrsto prilepljeni na zube, oni postaju deo zuba i mogu trajati i preko 10 godina, baš kao i regularni viniri ili fasete.

Logično pitanje pacijenta koji traga za rešenjem za restauraciju prednjih, zdravih ali nedovoljno pravilnih zuba jeste “Koja je razlika između klasičnih vinira i no-prep vinira?”

Osnovna razlika između ove dve tehnike jeste u tome što se kod standardnih vinira brusi mala količina gleđi sa zuba (manje od 1mm) nakon čega se napravljeno udubljenje u zubu ispunjava cementom pomoću koga se vinir pričvršćuje za zube. Nasuprot tome, no-prep viniri ne zahtevaju ni minimalno brušenje zubne gleđi i direktno se lepe na zube.

Kao što smo već napomenuli, no-prep viniri mogu trajati oko 10 godina, što je i slučaj kod klasičnih vinira. Međutim, ukoliko je vaša zubna gleđ bila na neki način nagrižena ili oštećena, sasvim sigurno je bolje rešenje ne brusiti zube uopšte, pa čak ni minimalno kao što je praksa kod standardnih vinira.

S tim u vezi, druga, bitna razlika između no-prep vinira i običnih vinira jeste u tome što no-prep viniri uopšte ne umanjuju debljinu zubne gleđi koja je najvredniji deo vaših zuba.

S druge strane, no-prep skraćenica upućuje mnoge pacijente da pomisle da se radi o tehnici u kojoj je priprema potpuno izostavljena, što nije slučaj. Svaki vid restauracije zuba zahteva adekvatnu pripremu kako bi se ona sprovela pravilno i kvalitetno.

Kome se no-prep viniri preporučuju?

Iako se no-prep viniri mogu koristiti u svim slučajevima kada se preporučuju i obični viniri, postoje i takvi slučajevi kada su no-prep viniri naročito pogodni. Pacijentima koji imaju razmak između zuba gotovo uvek se preporučuju no-prep viniri. S druge strane, kada god je situacija kod pacijenta komplikovanija, manje su šanse da se svi problemi mogu rešiti samo sa no-prep vinirima.

Pogledajte kako izgleda kompletna procedura ugrađivanja no-prep vinira na zube i na kakav način ova tehnika restauracije može promeniti vaš osmeh.

U slučajevima kada pacijent ima problem i sa nepravilnim položajem zuba u vilici, no-prep viniri se mogu preporučiti u kombinaciji sa folijama za ispravljanje zuba. Ukoliko živite u Nišu i imate bilo kakvu nedoumicu povodom ulepšavanja vaših zuba i dostizanja lepšeg osmeha, zakažite besplatan pregled u ordinaciji Jordačević i naši stomatolozi će vam preporučiti najbolje rešenje.

View this post on Instagram

U potrazi ste za rešenjem koje će brzo i efikasno regulisati nepravilnosti na Vašim zubima? No prep viniri postali su jedno od vodećih rešenja kad je reč o razmaknutim ili iskrzanim zubima. Zahtevajući gotovo minimalnu pripremu, oni čuvaju zubnu gleđ. Pacijenti ga rado preporučuju jer je dovoljno samo dva odlaska kod zubara kako biste došli do željenog izgleda zuba. Zakažite besplatne konsultacije na 062 215 206 i saznajte da li su no prep viniri ono za čime ste tragali. Stomatološka ordinacija Jordačević Sinđelićev venac 14/d, Niš . #zubar #stomatologijajordacevic #stomatologija #zub #zubi #niš #leskovac #prokuplje #zaječar #knjazevac #viniri

A post shared by Stomatologija Jordačević (@stomatologija.jordacevic) on