Kome su namenjene folije za ispravljanje zuba?

2019-02-23T16:00:36+01:0023/12/2018|

Šta su folije za ispravljanje zuba i kako funkcionišu?

Stomatolozi sve više preporučuju terapiju za ispravljanje zuba folijama. U pitanju je jedan od najnaprednijih sistema za korekciju zubnih nepravilnosti. Reč je o folijama napravljenim od određenog tipa plastike koji se, zbog svog svojstva koji mu omogućava da bude gotovo nevidljiv, sve češće koristi u stomatologiji. Folije se prave na osnovu jedinstvenih otisaka koji se u intervalu od par nedelja iznova uzimaju od pacijenata.

Funkcionišu kao i svaki drugi ortodontski aparat – vršeći pritisak na zube, ove folije zube smeštaju u pravilan i željeni položaj. Terapija podrazumeva redovne stomatološke kontrole, prilikom kojih se preuzimaju nove folije i prelazi se u sledeću fazu ispravljanja zuba.

Procenjeno je da ovakva terapija čak do dva puta brže može pokazati rezultate, nego što bi to bio slučaj sa uobičajenim ortodontskim rešenjima. Velika prednost Invislign-a leži u njegovoj praktičnosti, nevidljivosti i lakom uklanjanju folija u svakom željenom momentu.

Kome je namenjena terapija folijama?

Terapija namenjena je gotovo svima koji žele da svoje zube dovedu do savršenog izgleda. Bilo da su u pitanju manje korekcije ili veće nepravilnosti u rasporedu zuba ili zagrižaju, velika verovatnoća je da su folije za ispravljanje zuba baš ono što vam je potrebno i što ste priželjkivali, i vrlo je moguće da će vaš odabrani stomatolog predložiti upravo ovu terapiju.

Kako biste bili sigurni da ove folije mogu da pomognu i vama da dođete do savršenog osmeha, uputite se u uobičajene nepravilnosti kod zuba i poteškoće koje takve nepravilnosti stvaraju pri higijeni i svakodnevnom funkcionisanju. Osim u ekstremnim slučajevima, folije se mogu koristiti za rešavanje problema kao što su “zbijeni zubi”, distookluzija, meziookluzija, ukršten ili otvoren zagrižaj, kod razmaka između zuba ili drugih stomatoloških problema koji zahtevaju ispravke.

Vrste nepravilnosti zuba i moguće komplikacije

Zbijeni zubi

Ukoliko u vilici nema dovoljno prostora za sve zube, prirodno je da će doći do skupljanja, preklapanja, ili da će zubi biti izmešteni unapred ili unazad. Zbijeni zubi mogu stvarati poteškoće prilikom pranja ili čišćenja zuba, što olakšava pojavu dentalnog plaka, kamenca i diskoloracije, a ostavlja i prostor za povećanjem broja štetnih bakterija, što je direktno povezano sa propadnjem zuba i bolestima desni.

Istureni gornji zubi

Zubari se izražavaju u procentima kada opisuju koliko su zubi istureni. Većina ljudi ima makar blagu vrstu ove nepravilnosti u kojoj su gornji zubi istureni u odnosu na donje prednje zube. Ovakav problem za posledicu može imati trošenje zuba i bolove u vilici. Imajte na umu da u je u stomatologiji retko koji problem čisto estetske prirode i da, uklanjanjem naizgled estetskih problema, možete sprečiti i neke teže poteškoće do kojih dolazi kasnije u toku života.

Istureni donji zubi

Takođe poznata i pod nazivom “meziookluzija”, ova vrsta nepravilnosti podrazumeva da su vaši donji zubi, odnosno da je donja vilica pomerena unapred u odnosu na gornju vilicu. Posledice ovakvog problema mogu biti otežan govor ili poteškoće pri žvakanju, što takođe, kao i u prethodno navedenom slučaju, može dovesti do prevremenog trošenja zuba. Začuđujuće je da ova terapija može u potpunosti rešiti i neke vidove ovakvih nepravilnosti.

Ukršten zagrižaj

Ukrštenim zagrižajem se smatra nepravilnost pri kojoj su, prilikom zatvaranja vilice, neki od gornjih zuba smešteni iza donjih zuba, umesto da budu postavljeni sa spoljne strane, kao što bi inače trebalo da bude slučaj. Ovo za posledicu može takođe imati prevremeno trošenje zuba, a može dovesti i do krzanja istih. Ovakva nepravilnost takođe može dovesti do povlačenja desni i sa sobom vuče brojne bolne probleme ili, u najgorim slučajevima, gubitak zuba.

Razmaknuti zubi

Razmak između zuba može dovesti do stvaranja džepova između zuba u kojima se često zadržava hrana, što vaše desni čini osetljivim i može dovesti do pojave raznih procesa i bolesti. Terapija folijama može u potpunosti rešiti ovakvu vrstu problema.

Otvoreni zagrižaj

Kada se, prilikom zatvaranja usta, gornji i donji zubi ne dodiruju, u pitanju je nepravilnost koja se naziva otvoreni zagrižaj, koja može stvarati poteškoće pri žvakanju i konzumiranju određenih tipova hrane.

U svim navedenim slučajevima, osim kada su u pitanju ekstremne komplikacije, folije za ispravljanje zuba mogu biti pravo rešenje za vaše zube.

Stomatolozi su procenili da je ovakva terapija idealna za tinejdžere, mlade i odrasle ljude i svakoga ko želi da se reši ovih problema na brži i neprimetniji način nego što bi to bio slučaj sa odabirom proteze. Odabir folija za ispravljanje zuba može imati i svoje mane i ukoliko ne smatrate da ćete biti posvećeni nošenju folija dogovoreni broj sati u toku dana, možda bi trebalo da razmotrite i druge opcije. Ipak, ukoliko smatrate da ćete biti istrajni i odgovorni, ovo bi moglo biti najbolje rešenje za vas.