Kako odabrati stomatologa?

2019-02-23T15:54:36+01:0028/11/2018|

Traženje dobrog zubara koji će odgovarati svim vašim potrebama zahteva vreme, zato nemojte žuriti, ali nemojte ni čekati da bude prekasno i da vaše stanje zahteva hitnu intervenciju. Kada tražite novog stomatologa, u potrazi ste za nekim ko će biti više od osobe koja vam popravlja zube. Oralno zdravlje sastavni je deo opšteg zdravlja čoveka, a često biva zanemareno kao problem estetske prirode.

Stomatološki problemi neretko prevazilaze takve probleme. Zato je važno da pronađete vaše stomatološko jezgro gde ćete moći, kod stomatologa od poverenja, da dolazite na rutinske kontrole ili ukoliko do toga dođe, i da se upustite u ozbiljnije stomatološke procedure.

Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira zubara.

Radno vreme i lokacija

Stomatološka ordinacija bi trebalo da vam bude lako dostupna, tako da bi bilo dobro da odaberete onu koja se nalazi u blizini vaše kuće ili posla. Često ljudi, umorni od obaveza i posla, otkazuju stomatološke preglede zato što se ne nalaze u njihovoj blizini. Ukoliko odaberete ordinaciju koja vam je blizu, nećete imati tih problema.

Takođe, zavisno od vašeg radnog vremena i ličnih obaveza, proverite da li je određena ordinacija otvorena u vreme kada bi vama odgovaralo da odlazite na preglede. Ukoliko uvek radite popodne, a ordinacija koja vam je blizu i odgovara vam, radi do 17 časova, zaključićete i sami da nema mnogo smisla da odaberete baš nju.

Cena

Ovde takođe postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da razmotrite. Ukoliko imate osiguranje koje pokriva i stomatološke usluge, proverite da li ordinacija koju ste odabrali prihvata vaše osiguranje. Takođe, nekada se može desiti da osiguranje pokriva samo deo usluga, što bi takođe trebalo imati u vidu. Ukoliko nemate osiguranje tog tipa, proverite da li stomatološka ordinacija prihvata način plaćanja koji vama odgovara.

I na kraju, odaberite ordinaciju koja odgovara vašim primanjima. Cene se razlikuju od ordinacije do ordinacije, ali na sajtovima često možete dobiti uvid u to koliko određene stomatološke procedure koštaju. Ukoliko ta ordinacija nema internet stranicu, nemojte se stideti da pozovete i postavite pitanja za ono što vas zanima.

Komunikacija sa stomatologom

Ovo može biti jedna od najvažnijih stvari kada birate zubara. Ukoliko zubar odgovara svim vašim uslovima, ali imate utisak da ne možete dobro da komunicirate sa njim, ili ukoliko se plašite i osećate neprijatno u njegovoj blizini, ni dobro radno vreme, ni cena vam neće ništa značiti.

Ono što bi trebalo da uradite jeste da postavite sebi nekoliko pitanja: Da li se osećam prijatno sa ovom osobom? Da li je to neko kome mogu objasniti simptome koje imam? Da li mu mogu postaviti pitanja i očekivati odgovore koji će me zadovoljiti? Da li se osećam kao da ovaj zubar razume moje brige i uzima ih u obzir? Da li bih mogao pred ovim stomatologom da pokazujem svoj strah i anksioznost i da o tome sa njim popričam i da li bih mogao da ga pitam za lekove protiv bolova i postavim mu sva pitanja vezana za predstojeću proceduru?

Ukoliko su odgovori pozitivni, onda je to definitivno stomatolog za vas. Stomatolog treba da bude osoba u koju možete steći veliko poverenje i osoba koja će otkloniti vaš strah od zubara koji je sveprisutan u društvu.

Kvalifikovanost stomatologa

Svaka stomatološka ordinacija bi trebalo da vam može dati odgovore koje se tiču obuke stomatologa. Nemojte se libiti da postavite ovo pitanje prilikom prvog odlaska u ordinaciju. Ukoliko osoblje reaguje neobično kada im postavite ovakva pitanja, savetujemo da razmotrite potragu za drugim stomatologom. Ovakvo pitanje je sasvim normalno postaviti i svaka ordinacija bi rado i sa ponosom prezentovala i pokazala biografiju svog stomatologa.

Hitne procedure

Trebalo bi da se raspitate i šta se dešava u slučajevima koji zahtevaju hitne intervencije, pa da proverite da li ordinacija koju ste odabrali ima mogućnost dežurstva noću ili u toku vikenda i praznika. Vaš zubar ne bi trebalo da vas uputi na neku hitnu službu, već bi trebalo da imate mogućnost da ga kontaktirate u bilo koje doba ukoliko do takve potrebe dođe i da vam on, u tom slučaju omogući adekvatnu zamenu ukoliko je on sprečen da vam odradi određenu intervenciju.

Ovo je još jedan način na koji se gradi poverenje između vas i vašeg zubara. Ukoliko do zubara ne možete nikako doći u slučaju kada vam je neophodan, onda to verovatno nije zubar za vas i trebalo bi da razmotrite drugu ordinaciju.

Prilikom same potrage za stomatologom, postoji nekoliko opcija koje možete odabrati. Možete se obratiti vašim prijateljima ili porodici koji će vam zasigurno preporučiti nekoga u koga i oni imaju maksimalno poverenje. Možda je ovakva vrsta preporuke čak i najlakši način da dođete do dobrog zubara. Oni će vas uputiti u to kakav je stomatolog, u njegovu ličnost, kao i u ljubaznost osoblja i bliže vam prikazati samu atmosferu u ordinaciji.

Možete im postaviti neka od sledećih pitanja: da li im je prijatno kada komuniciraju sa stomatologom, da li zubar daje dobre i opširne odgovore na pitanja koja se tiču procedura, kako se ordinacija ophodi u hitnim slučajevima, koji su načini plaćanja, koliko se dugo čeka na zakazivanje pregleda, kao i koliko se dugo čeka na zakazani pregled kada stignete u ordinaciju.

Takođe, prilikom potrage za dobrim stomatologom, možete se obratiti i vašem lekaru opšte prakse koji bi vam sigurno mogao dati dobar savet i predloži nekoliko stomatoloških ordinacija.

Ukoliko je razlog potrage za novim zubarom selidba, najbolji izvor u slučaju potrage za novim zubarom, mogao bi biti upravo vaš sadašnji stomatolog koji ima prijatelje u stomatološkom svetu i zna koliko su drugi zubari kvalifikovani.

Zatim, postoji nekoliko mesta koje biste mogli da pozovete. U slučaju posedovanja stomatološkog osiguranja, to bi bio vaš prvi izbor. Osiguranje bi vam pružilo dobre podatke o svemu što vas zanima kada je reč o odabiru stomatologa i mogli bi vam dati listu kvalitetnih stomatoloških ordinacija koje se nalaze u vašem okruženju.

Dalje, mogli biste se obratiti nekim asocijacijama i udruženjima koje vam se učine interesantnim, kao što je Udruženje stomatologa Srbije koji bi vam takođe moglo pružiti podrobnije informacije. Bolnice u vašem okruženju takođe mogu imati svoj ogranak stomatologije, pa ukoliko niste zainteresovani da se lečite tu, možete od njih potražiti savet i preporuku za druge stomatologe.

Još jedno mesto koje bi vam moglo puno pomoći jeste stomatološki fakultet. Ovo može biti izvrstan izvor. Pri stomatološkim fakultetima se takođe možete lečiti, a ukoliko niste u mogućnosti puno novca da odvojite u ove svrhe, imajte na umu da su cene uglavnom znatno niže ukoliko se odlučite da se lečite pri državnom fakultetu nego što su u privatnim ordinacijama. Rutinske procedure uglavnom obavljaju studenti i specijalisti nadgledani od strane doktora i profesora koji ih uče. Kada postoji potreba za komplikovanijim i novijim procedurama, njih uglavnom sprovode profesori i doktori.