Da li su Vaše desni zdrave? / Da li imate zdrave desni?

2019-05-12T16:33:50+01:0012/05/2019|

Jedno od najćešćih oboljenja usne šupljine je oboljenje desni za koje je karakteristično neprimetno pojavljivanje i razvijanje. U pitanju je problem koji se javlja kod gotovo 80% odrasle populacije.

Razvija se sporo i često bez ikakvih simptoma. Da biste ga lakše izbegli, potrebno je bolje se upoznati sa njegovim uzrocima.

Uzroci i posledice oboljenja desni

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od oboljenja desni. Najčešće je to zubni plak – naslage bakterija koje oštećuju gledj zuba, a koje se talože na zubima kada jedemo ili pijemo.

Ukoliko se te naslage ne odstrane bakterije mogu prouzrokovati oticanje desni koje vremenom počinju da se odvajaju od zuba što dovodi do crvenila, natečenosti i bola kao i razvijanja upale i propadanja kostiju i tkiva. Naslage vremenom mogu očvrsnuti i na zubima se pojaviti u obliku zubnog kamenca. Kritična mesta za razvoj upale desni jesu rub desni, interdentalni prostori, mesta ispod mostova i oko zubnih implantata.

Postoje i drugi faktori koji doprinose oboljenjima desni, neke od njih su: loša higijena usta, korišćenje lekova koji slabe imunološki sistem, virusne infekcije, dijabetes koji se ne leči, prekomerno korišćenje alkohola, pušenje, kao i hormonske promene u trudnoći.

Učestalost oboljenja je veća ako ste iscrpljeni ili pod stresom jer se tad Vaš imuni sistem teže bori sa bakterijama.

Bolovi ili gubitak zuba, otežano žvakanje, čak i poteškoće u govoru samo su neke od posledica oboljenja desni.

Faze bolesti desni

Zdrave desni su ružičaste boje i čvrste na dodir, dok krvarenje, crveni i caklasti izgled, kao i mekane i otečene desni mogu biti znak bolest desni.

Postoje dve faze bolesti desni. Prva faza je upala desni ili gingivitis čiji pokazatelj može biti krvarenje desni prilikom pranja zuba, čišćenja koncem ili prilikom pregleda. U pitanju je odgovor imunog sistema na bakterije koje se nakupljaju uz desni.

Upala desni je samo prvi stadijum. Ako je ignorišete ona vodi ka sledećoj fazi – povlačenju desni, gubitku koštane mase i ogoljavanju vrata zuba. U drugoj fazi ili parodontitisu kosti i potporna tkiva koja učvršćuju zube počinju da propadaju često bez ikakvih simptoma sve dok bolest ne uznapreduje.

Pokazatelji bolesti desni

Pokazatelji mogu biti neprijatan zadah, povećanje razmaka izmedju zuba, klimanje zuba, povlačenje desni pri čemu zubi izgledaju duže, kao i krvarenje desni.

  • Bol u desnima: Bol koji se javlja u desnima može imati različite karakteristike – može biti tup bol koji se ne može precizno locirati (pacijenti obično kažu da ih boli cela jedna strana vilice) ili izuzetno oštar, jak bol.
  • Krvarenje zuba: Zdrave desni ne krvare, pa ako primetite krv tokom pranja zuba to može biti simptom bolesti desni. Krvarenje može biti prouzrokovano plakom koji izaziva iritaciju desni i može prouzrokovati gubitak zuba.
  • Neprijatan zadah: Ili halitoza može imati mnogo uzroka, ali može biti znak da patite od bolesti desni. Nagomilavanje bakterija plaka može prouzrokovati neprijatan zadah jer se prilikom razlaganja hrane u ustima oslobadja gas neprijatnog mirisa. Neprijatan zadah može biti jedan od ranih znakova bolesti desni.
  • Povlačenje desni: Kao što i ime kaže povlačenje desni se dešava kada se Vaše desni povuku od zuba i ako ga ne lečite koren ispod zuba može biti izložen. Jedan od prvih znakova povlačenja desni je osetljivost zuba, a takodje možete primetiti da zub izgleda duže nego inače, a Vaše desni drugačije.
  • Otečene desni: Kao jedan od ranih znakova bolesti desni su otečene, upaljene i mogu izgledati crveno i naduveno. Kao i kod prethodnih pokazatelja najčešći uzrok jesu bakterije plaka koje ne samo da prouzrokuju upalu već se mogu i proširiti na ležište desni u kojem leži zub i dovesti do ozbiljne bolesti desni.
  • Gubitak zuba: Prouzrokovan je jednom od najozbiljnijih oblika bolesti desni – periodontitisom koji je nepovratan i može dovesti do gubitka zuba zbog čega je od ključnog značaja da lečite rane simptome.

Dijagnoza / Lečenje

Kako možete znati da li su Vaše desni zdrave?

Ukoliko ste prepoznali neke od navedenih simptoma preporučujemo da konsultujete stomatologa koji će vam najbolje reći u kakvom su stanju Vaše desni.
Ono što treba da znate jeste da je oboljenje desni izlečivo ako se otkrije u ranoj fazi; već kod prvih simptoma krvarenja desni brzim preduzimanjem mera, intenzivnom higijenom usne duplje stanje se može popraviti.

Ukoliko dodje do paradontitisa ( druge faze oboljenja desni ) cilj je da se zaustavi dalji napredak bolesti kako ne bi došlo do propadanja kostiju i tkiva oko zuba.

Šta Vi možete da uradite?

Da, Vi sami možete smanjiti rizik od bolesti desni. Ispravna i redovna higijena zuba i usta je najbolji način da se spreči oboljenje.

Preporučuje se da:

  • Perete zube najmanje dva puta dnevno, idealno bi bilo i češće kako bi smanjili rizik od oboljenja. Poseban naglasak stavite na pranje zuba pred spavanje kako bi uklonili ostatke hrane sa unutrašnjih i spoljašnjih kao i zagrižajnih površina zuba.
  • Koristite meke četkice i perete zube nežnim, kratkim pokretima od korena prema vrhu, a važno je i menjati četkice za zube svaka dva do tri meseca.
  • Čistite zube koncem ili drugim pomagalima koje čiste prostor izmedju zuba barem jednom dnevno i po mogućnosti nakon jela .
  • Masirate desni.

Zaključak

Lečenje upale desni je dugotrajan proces i ne postoji univerzalan lek. Potrebno je mnogo truda kao i promene životnih navika i ishrane, a poželjno je i ostaviti duvan i alkohol jer oni izuzetno loše utiču na vaše desni.

Važno je da redovno idete na stomatološke preglede kako biste proverili količinu bakterija plaka u ustima i na vreme počeli da lečite problem pre nego što se on pogorša.