Konac za zube – zbog čega treba da se koristi i koliko često?

2021-11-05T17:24:01+01:0010/06/2019|

Ukoliko prilikom čišćenja zuba koristite samo četkicu za zube i pastu, Vaši zubi nisu u potpunosti čisti. Četkica za zube ne može da očisti mesta na kojima se zubne površine dodiruju (prostor između zuba) te se procenjuje da čak 35% površine zuba ostaje neočišćeno. Vremenom na tim mestima dolazi do nakupljanja dentalnog plaka, što dovodi do nastanka karijesa, upale desni kao i pojave neprijatnog zadaha iz usta. Zbog toga je veoma važno da svakodnevno koristite konac za zube.

Kada se koristi konac za zube?

Konac za čišćenje zuba se smatra najefikasnijim alatom za čišćenje uskih prostora između zuba tzv. interdentalnih prostora. Poželjno je koristiti ga jednom dnevno, najbolje uveče pred spavanje, ali nećete pogrešiti ako ga budete koristili ujutru ili nakon obroka.
Dilema koja se javlja kod čišćenja zuba koncem jeste da li je ispravno prvo oprati zube četkicom i pastom pa ih onda čistiti koncem ili obratno. I jedna i druga opcija imaju svoje razloge za: zagovornici metode u kojoj se zubi prvo čiste koncem, a onda peru četkicom ističu da je dejstvo fluora iz paste za zube bolje kada se iz interdentalnih prostora očiste sve naslage koncem; dok je prednost druge metode ta što je jedan deo plaka iz međuzubnog prostora uklonjen četkicom, pa je potrebno manje vremena za čišćenje koncem.

Korišćenje zubnog konca u samo 3 koraka

ciscenje zuba koncem
Pre korišćenja konca obavezno operite ruke.

   • KORAK 1: Odmerite i isecite oko 20-40 cm konca. U početku, slobodno koristite veću količinu konca, a vremenom ćete postati spretniji i čišćenje će Vam preći u rutinu. Obmotajte konac oko Vašeg kažiprsta ili srednjeg prsta obe ruke dok razmak između prstiju ne bude oko 5 cm.
   • KORAK 2: Pažljivo provucite konac između dva zuba, savijte ga tako da ima izgled latiničnog slova ‘C’, a zatim jednostavim pokretom gore-dole očistite površinu zuba – ovaj pokret možete ponoviti dva do tri puta. Setite se da prilikom čišćenja jednog interdentalnog prostora postoje dve površine – dva susedna zuba koja morate očistiti. Kada izvučete konac iz međuzubnog prostora iskorišćenih 5 cm konca namotajte na jedan prst (taj prst će “skupljati” iskorišćen konac), a sa drugog prsta odmotajte 5 cm čistog konca.
   • KORAK 3: Postupak treba ponoviti za svaki međuzubni prostor, nakon čega treba oprati
    zube četkicom i pastom.
    (Ukoliko pri ruci nemate četkicu i pastu, to nije razlog da preskočite čišćenje zuba koncem. Nakon čišćenja možete samo isprati zube vodom ili sredstvom za ispiranje.)

Koliko vremena treba da čišćenje zubnim koncem počne da deluje?

Već od prvog čišćenja zubni konac pokazuje sve prednosti korišćenja jer ćete odmah osetiti da su vam zubi i desni čistiji – konac dopire do područja do kojih četkica ne može, dah će Vam biti svežiji, a zdravlje desni će se poboljšati. Čak i ako Vam u početku bude čudno, nastavite sa čišćenjem i sa vežbanjem, jer ćete ubrzo osetiti razliku a čišćenje će postati deo Vaše dnevne rutine.

Problemi koji se javljaju prilikom čišćenja zuba koncem

Dva najčešća problema koja se mogu javiti prilikom čišćenja zuba koncem su krvarenje desni i otežano korišćenje konca.
Pod otežanim korišćenjem konca smatramo situacije kada konac za zube otežano prolazi kroz međuzubni prostor. U ovakvim slučajevima, možete koristiti specijalni tip konca koji se zove navošteni konac za zube i koji je idealan za uske interdentalne prostore. U slučaju da i dalje imate probleme pri korišćenju konca, preporuka je da posetite stomatologa. Faktori koji mogu otežati upotrebu konca su postojanje stranog tela u interdentalnom prostoru, frakture zuba, iskrzane ivice zuba, stare plombe, zubni kamenac i sl. te je naša preporuka da ako primetite da se konac nakon upotrebe otežano izvlači ili je pokidan obavezno posetite Vašeg stomatologa.
Ukoliko Vam desni krvare tokom korišćenja konca za zube to ne znači da treba da prestanete da ga koristite. U pitanju je period adaptacije, i desni često umeju da krvare ako koristite konac prvi put. Krvarenja će prestati posle par dana, i vrlo brzo ćete primetiti poboljšanje.
Ukoliko krvarenje ne prestane, obratite se stomatologu.

Zašto treba da koristite konac za zube?

Redovna upotreba konca sprečava pojavu i nagomilavanje zubnog plaka, sprečava propadanje zuba i smanjuje rizik bolesti desni. Takođe, čišćenje zuba koncem Vam daje priliku da redovno proveravate svoje zube i desni, i da u ranom stadijumu uočite probleme poput oticanja ili crvenila desni. Svakodnevno korišćenje konca pomaže u sprečavanju nastanka gingivitisa i drugih bolesti zuba, dajući Vam blistaviji osmeh.

Da li deca treba da koriste zubni konac?

Iako možete i treba da se posavetujete sa stomatologom kada je najbolje vreme da Vaše dete počne da koristi zubni konac, možete početi čim dva zuba počnu da se dodiruju, što se obično ranije desi sa zadnjim zubima. U početku ćete Vi morati da im čistite zube koncem, ali će vremenom oni naučiti sami da to rade (negde između osme i desete godine)

Zaključak

Prednosti svakodnevnog korišćenja zubnog konca su brojne, a ono što treba da zapamtite jeste da nikad nije kasno početi s ovakvom vrstom čišćenja zuba i desni. Promenu ćete osetiti već nakon prvog korišćenja konca, a naš savet je da pronađete zubni konac koji će Vam biti ugodan i jednostavan za korišćenje.

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas.
Stručnjaci iz stomatološke ordinacije Jordačević Vam uvek stoje na raspolaganju.