10 štetnih materija koje vaša četkica za zube može kriti

2019-03-24T13:51:59+01:0024/03/2019|

Četkice za zube treba menjati najmanje jednom u 3 ili 4 meseca. Nakon bolesti takođe je neophodno promeniti četkicu da ne bi došlo do širenja bakterija koje su inicijalno izazvale zdravstveni problem. Često i zaboravimo kad smo kupili četkicu za zube, pa ne vodimo računa o tome kada je zapravo treba i zameniti.

Ne samo da posle par meseci četkice za zube gube svoju optimalnu funkcionalnost, već zbog toga što nakon pranja zuba uvek ostaju vlažne postaju i magnet za mnoge bakterije i štetne materije koje jednostavno ne želite da imate u svojim ustima. Bakterije i štetne supstance koje se skupljaju na četkicama za zube mogu biti ozbiljan izvor zaraze i prouzrokovati bespotreban zdravstveni problem koji prevazilazi jednostavnija zubna oboljenja.

Ukoliko vas već nismo ubedili u to koliko je važno redovno menjati četkice za zube, evo 11 razloga nakon kojih ćete sasvim sigurno znati kada ste kupili četkicu i kad je vreme za zamenu!

1. Ešerihija Koli

Ova bakterija koja uzrokuje gastrointestinalne bolesti se gotovo sigurno nalazi na vašoj četkici ukoliko puštate vodu sa otvorenom daskom na WC šolji. Zapravo, ukoliko ne spuštate dasku kada puštate vodu, deo vašeg fekalnog otpada se aerosolizuje u mikroskopske čestice koje se velikom brzinom rasprše po svemu što se nalazi u radijusu od 3 metra od vaše wc šolje.

Istraživanja su pokazala da četkice za zube sadrže ešerihiju koli nakon tri meseca korišćenja. Ova bakterija uzrokuje gastroenteritis iliti infektivnu dijareju čija je jednostavna preventiva – redovna zamena četkica na 3 meseca.

2. Stafilokokus Aureus

Stafilokokus aureus ili zlatni stafilokokus je bakterija koja najčešće živi u vašem respiratornom traktu i na vašoj koži i pod odgovarajućim okolnostima može biti odgovorna za vrlo neprijatne zaraze kao što je nekrotizirajući fasciitis poznatiji kao akutna kožna gangrena. Ne brinite, da bi do toga došlo vaš imuni sistem mora biti izuzetno slab i generalno su jako slabe šanse da vam se to dogodi, međutim, sasvim smo sigurni da ne želite da imate ovu bakteriju na svojoj četkici za zube.

3. Streptokokus Mutans

Osim toga što streptokokus mutans može izazvati razna respiratorna oboljenja, ova bakterija može i prouzrokovati karijes i ostale degenerišuće zubne procese. Istraživanja su pokazala da četkice za zube čija su vlakna bele ili svetlije boje zadržavaju do 50% manje ovih bakterija nego četkice čija su vlakna u boji.

Savet: Kupujte četkice za zube sa belim ili prozirnim vlaknima.

4. Ostaci hrane

Pranje zuba nakon jela je svakako odlična ideja. Nažalost, vaša četkica za zube zadržava čestice hrane koje zbog uslova u kojima se nalaze postaju magnet za nove bakterije. Uvek podrobno isperite vašu četkicu za zube i u idealnom slučaju isperite je sa antibakterijskim sredstvom za ispiranje usta.

5. Laktobacillus i Pseudomonas

Ove dve bakterije najviše vole vlažno okruženje zbog čega se često nalaze na četkicama za zube. Mogu prouzrokovati pulmološke infekcije i dovesti do upale pluća. Osim toga, one mogu takođe biti krivac za stvaranje karijesa i degerenerativnih procesa zuba.

Istraživanja govore da se ove bakterije najčešće nalaze na četkicama za zube čija su vlakna iskrzana i istrošena.

6. Herpes

Izgleda da bakterije nisu jedini organizmi koji se mogu naći na vašoj četkici. Naime, vaša četkica takodje može biti odlično stanište i za Herpes virus. Međutim, najčešće se dešava da Herpes virus pređe preko pljuvačke sa četkice osobe koja ga poseduje na drugu četkicu, ukoliko četkice stoje zajedno u istoj čaši.

7. Humani Papilloma Virus

Još jedan virus koji se može odomaćiti u vlaknima vaše četkice za zube jeste HPV virus ili humani papilloma virus. Ovaj virus je često glavni krivac za cervikalne i oralne kancere. On se prenosi na isti način kao i Herpes virus (preko pljuvačke), zbog čega treba voditi računa da ne delite četkicu za zube sa drugim ljudima ili držati četkicu za zube blizu četkice nekog ko je zaražen HPV virusom.

8. Kandida

Kandida je gljivica koja je odgovorna za gljivične infekcije i niz drugih neprijatnosti. Candida albicans je tip gljivice koji se najčešće javlja u usnoj duplji. Pronađeno je da je 15% dece koja su dobila infekciju kandidom imala kolonije kandide na četkicama za zube. Problem kod toga nije samo ponovno dobijanje infekcije, već i lako širenje kandide sa jedne na drugu četkicu.

9. Vlaga

Ono što čini vašu četkicu neodoljivom za razvitak bakterija jeste vlaga koja se uvuče između vlakana. Četkica za zube sadrži znatno manji broj bakterija 24 sata nakon korišćenja, zbog čega neki stručnjaci preporučuju korišćenje dve četkice za zube tako da uvek dozvolite vlaknima da se potpuno osuše pre ponovnog korišćenja.

Još jedna stvar koja pospešuje zadržavanje vlage na četkicama za zube jeste pokrivanje glave četkice. Na taj način vlaga ostaje duže u vlaknima i onemogućava se neophodno provetravanje i sušenje četkice. Izbegnite vraćanje četkica za zube u plastične futrole i sprečićete prekomeran rast bakterija.

10. Krv

Većina odrasle populacije ima gingivitis koji uzrokuje krvarenje desni prilikom čišćenja što, kao što možete pretpostaviti, znači da mikroskopske čestice krvi ostaju u vašoj četkici za zube. S druge strane, ukoliko imate gingivitis, tkiva vaših desni imaju minijaturna otvore koji mogu otvoriti put bakterijama u vaš krvni sistem.

Ukoliko primećujete učestalo krvarenje ili nadutost desni, obratite se vašem stomatologu od poverenja i proverite da li imate gingivitis. Kada se ovo oboljenje desni ne tretira na vreme, može doći do raznih komplikacija na zubima i u krajnjem slučaju dovesti i do gubitka zuba.